PENOLONG Setiausaha Agung Pas, Khairul Faizi Ahmad Kamil menyokong gesaan Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Nur Jazlan Mohamed supaya DAP menggugurkan slogan ‘Malaysian Malaysia’ dan agenda negara sekular daripada perlembagaan parti itu, jika mahu mendapat sokongan pengundi Melayu.

Pemimpin Pas Johor itu berkata, kenyataan Nur Jazlan itu menunjukkan UMNO sedar betapa sukarnya parti itu mendapatkan sokongan pengundi Melayu jika bekerjasama dengan DAP.

“Ini yang mereka (DAP) kena buat kerana mereka tahu serangan dibuat Pas (terhadap UMNO) selama ini (kerana bekerjasama dengan DAP),” katanya menurut Utusan Malaysia dalam sebuah ceramah malam tadi, lapor FMT.

Menurutnya, UMNO tidak perlu berdepan isu perjuangan DAP jika mereka bekerjasama dengan Pas dalam Muafakat Nasional.

Nur Jazlan menerusi catatan Facebook semalam berkata, DAP perlu menjadi parti sederhana yang terus disokong orang Cina dan boleh diterima pengundi Melayu.

Justeru, beliau menggesa DAP mengugurkan ‘Malaysian Malaysia’ daripada Perlembagaan parti itu kerana orang Melayu tidak menyokong DAP disebabkan agenda negara sekularnya yang bercanggah prinsip Islam dan Melayu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here