TOK Chey setuju bahawa Hari Kemerdekaan perlu disambut dengan rasa cintakan negara dan semangat bersatu padu kerana perpaduan yang rapuh akan mengundang kepada keadaan negara yang tidak stabil.

Negara kita yang terbina hasil air mata dan peluh keringat pejuang terdahulu memang wajib dipertahankan supaya anak cucu kita selepas ini dapat menikmati keamanan dan kemakmuran seperti mana yang ada sekarang ini.

Banyak contoh yang berlaku di luar negara apabila konflik dalaman yang tercetus menyebabkan rakyat pelbagai peringkat menjadi mangsa hingga terpaksa melarikan diri ke negara lain bagi mendapatkan hidup yang lebih selamat.

Oleh itu, setiap kali memasuki bulan kemerdekaan, Tok Chey sentiasa menerapkan kepada anak dan cucu supaya menghargai keamanan yang dimiliki kerana tanpa kesedaran yang sebenar, bulan Ogos akan berlalu tanpa sebarang penghayatan untuk generasi muda.

Sehari dua ini apabila Tok Chey baca laporan-laporan berita, banyak dilaporkan mengenai kontroversi tema dan logo Hari Kebangsaan yang berbeza antara kerajaan Persekutuan dan negeri-negeri di bawah pentadbiran Perikatan Nasional (PN).

Secara jujurnya Tok Chey memang tak setuju berlakunya perbezaan antara kerajaan pusat dan negeri dalam bab menyambut hari kemerdekaan kerana apabila menyentuh soal semangat patriotisme, segala perbezaan perlulah diketepikan dan titik persamaan hendaklah dicapai.

Namun, apabila melihat kepada tema pada tahun ini iaitu Malaysia Madani, Tekad Perpaduan Penuhi Harapan terlalu ketara berbaur politik dan tidak mengambil pendekatan jalan tengah.

Banyak lagi perkataan yang boleh digunakan tanpa mengaitkannya kepada agenda politik contohnya tema Sayangi Malaysia, Kekalkan Keharmonian; Bersama Bina Negara Jauhi Perpecahan dan banyak lagi perkataan yang boleh digunakan.

Maka, tidak hairanlah jika negeri PN tidak mahu menggunakan tema berkenaan kerana secara jelas tindakan kerajaan mencabuli nilai-nilai dan semangat untuk menyambut kemerdekaan yang sepatutnya bebas daripada unsur politik kepartian.

Paling mencuri tumpuan ialah pelbagai kenyataan daripada pimpinan kerajaan yang menunjukkan seolah-olah kerajaan negeri PN tidak patriotik sedangkan apabila diundur ke belakang rupa-rupanya sewaktu mereka menjadi pembangkang, tindakan lebih teruk pernah dilakukan.

Misalnya pada tahun 2010, kerajaan DAP Pulau Pinang sudah menggunakan tema berbeza iaitu Merdeka sedangkan tema peringkat kerajaan Persekutuan pada waktu itu ialah 1Malaysia: Menjana Transformasi.

Begitu juga pada tahun 2011 apabila kerajaan DAP Pulau Pinang menggunakan tema Kerajaan Berjiwa Rakyat, Memartabatkan Rakyat manakala kerajaan pula menggunakan tema 1Malaysia:Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera.

Pada tahun 2012 pula, kerajaan Persekutuan menggunakan tema 55 Tahun Merdeka: Janji Ditepati manakala kerajaan PKR, DAP dan Pas iaitu Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan telah menggunakan tema masing-masing.

Pulau Pinang dan Selangor menggunakan tema Sebangsa, Senegara, Sejiwa manakala Kelantan (Menerajui Perubahan) dan Kedah (Terus Berbakti).

Paling terkini pada tahun lalu apabila kerajaan PKR Selangor menggunakan tema Kita Selangor Teguh Bersama berbanding kerajaan Persekutuan Keluarga Malaysia Teguh Bersama.

Tidakkah mereka lupa bahawa pimpinan kerajaan sewaktu menjadi pembangkang sudah mempelopori dari awal lagi penggunaan tema sendiri dan tidak mahu bersama kerajaan Persekutuan menggunakan tema yang sama? Atau pun mereka sengaja buat-buat lupa dengan harapan rakyat akan lupa.

Kesimpulannya dalam isu penggunaan tema Hari Kebangsaan pada tahun ini, kerajaan Persekutuan pimpinan PH-BN gagal untuk menyatupadukan rakyat disebabkan tindak-tanduk mereka sendiri yang tidak tahu membezakan soal politik dan kepentingan negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here