Oleh MOHD AZAM MOHD ATAN

DESAKAN supaya Zahid Hamidi meletakkan jawatan sebagai Presiden UMNO kembali kedengaran apabila parti berkenaan mencatatkan prestasi yang amat mengecewakan semasa enam pilihan raya negeri 12 Ogos lalu.

Sokongan orang Melayu terhadap parti yang pernah menjadi kuasa politik paling dominan dalam negara itu merosot apabila daripada 108 kerusi yang ditandinginya, UMNO hanya memenangi 19 kerusi.

UMNO tiada tempat langsung di Kedah dan Terengganu apabila mereka ditolak sepenuhnya oleh rakyat kedua-dua negeri itu. Di Kelantan pula UMNO hilang enam kerusi disandang dan hanya menguasai kerusi DUN Galas. Prestasi di Selangor dan Pulau Pinang juga kurang memberangsangkan apabila masing-masing hanya berjaya menguasai dua kerusi DUN.

Hanya satu negeri sahaja iaitu Negeri Sembilan yang mencatat pencapaian boleh dibanggakan apabila memenangi 14 daripada 17 kerusi yang ditandingi.

Berikutan luahan rakyat di peti undi itu, ada kalangan pimpinan UMNO dan akar umbi melihat penolakan terhadap parti itu adalah disebabkan jajaran politik baru yang dibawa Zahid. DAP yang menjadi musuh paling utama UMNO sejak sekian lama kini menjadi teman mesra UMNO hasil strategi Zahid.

Ramai juga melihat referendum di peti undi kali ini adalah kesinambungan rasa tidak puas hati penyokong UMNO yang tidak mahu Zahid terus mengemudi parti itu disebabkan 47 kes mahkamah yang dihadapinya.

Berikutan itu, desakan kembali berkumandang mahukan pembaharuan dalam UMNO dan kaedah paling segera ialah Zahid perlu mengosongkan kerusi nombor satu dalam UMNO itu. Jika hendak dibandingkan dengan desakan ketika ini dan desakan sama yang pernah dibuat selepas keputusan PRU15, maka dapat disimpulkan Zahid tidak akan sesekali berundur.

Ini kerana desakan lebih kuat dan bertali arus selepas PRU15 pun tidak mampu menurunkan Zahid, inikan pula tekanan yang kecil pada waktu ini. Maka, usah diharap Zahid akan mengalah kerana Timbalan Perdana Menteri itu sudah memberikan kenyataan yang jelas bahawa peletakan jawatannya dalam parti tidak akan menyelesaikan masalah dalam UMNO.

Lagipun, banyak implikasi besar akan berlaku dalam Kerajaan Perpaduan antaranya boleh menyebabkan sokongan dalam pimpinan kerajaan menjadi rapuh kerana bukan semua ahli parlimen UMNO bersetuju kerjasama dengan DAP.

Keduanya, jika Zahid meletakkan jawatan, tiada pimpinan lain yang boleh memangku jawatan berkenaan kerana semua barisan kepimpinan dalam UMNO yang ada ketika ini juga mempunyai ideologi yang sama seperti Zahid.

Daripada timbalan hinggalah kepada ahli MKT, semuanya sudah ‘mengampunkan’ dan boleh melupakan dosa-dosa DAP, bahkan menjadi pembela parti itu dengan memberikan penerangan kepada ahli akar umbi ‘kebaikan’ DAP di mata mereka.

Pemimpin yang diharapkan untuk membawa UMNO kembali ke landasan seperti Khairy Jamaludin, Hishamudin Hussein dan beberapa pemimpin lain pula telah dipecat dan digantung keahlian masing-masing memberikan pemahaman bahawa adalah sukar untuk parti itu kembali dipulihkan.

Ada juga pemerhati politik yang mengakui bahawa UMNO tidak lagi mampu diselamatkan kerana pergerakannya menuju kejatuhan tidak mampu dikekang lagi seperti sebuah kapal Titanic yang hampir karam ke dasar laut. Segala tindakan untuk menyelamatkan UMNO tidak semudah disangka kerana zaman kegemilangannya sudah berakhir.

Bagi orang Melayu Islam yang cintakan negara, kita tidak lagi boleh menaruh harapan bahawa UMNO akan pulih. Pilihan yang ada pada waktu ini adalah dengan menyokong Perikatan Nasional yang didokong Pas dan Bersatu kerana gabungan itu bukan sahaja satu-satunya pilihan yang ada, tetapi mereka juga boleh menjadi pengganti yang lebih baik berbanding UMNO.

*Penulis adalah penganalisis politik dan ekonomi*

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here