Oleh RIZQI ZABIDI

SEBAGAI bekas Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Haim Hilman Abdullah tidak dapat lari daripada memikirkan mengenai kepentingan anak muda yang sememangnya mewarnai kehidupannya selaku pendidik.

Justeru menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jitra itu, beliau memiliki perancangan besar untuk menjadikan golongan tersebut sebagai tunjang kebangkitan Jitra pada masa akan datang.

Katanya, beliau akan memperkenalkan suatu perancangan dikenali sebagai pelan pembangunan anak muda Jitra yang bersifat menyeluruh, merangkumi pelbagai bidang antaranya pendidikan, sukan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

“Pada dasarnya saya memang dapat merasakan hubungan cukup akrab dengan anak-anak muda di Jitra dan saya akan teruskan usaha mendekati mereka dengan pelbagai program dirancang.

“Saya telah telah fikirkan dan akan bangunkan satu pelan pembangunan anak muda Jitra yang menyeluruh, merentasi pelbagai bidang. Jadi secara keseluruhan, anak muda akan menjadi tunjang kebangkitan Jitra,” katanya kepada Warta Rakyat, baru-baru ini.

Dalam PRN baru-baru ini, Haim yang merupakan calon Perikatan Nasional (PN) menewaskan Sabrina Ahmad dari Pakatan Harapan dengan majoriti 23,172 undi.

Haim memperolehi 34,342 undi manakala Sabrina sekadar mendapat 11,170 undi.

Mengulas lanjut Haim berkata, beliau tidak menyangka mampu menang dengan majoriti besar ke atas pesaingnya itu dan menganggap kemenangan tersebut merupakan hasil daripada gerak kerja menyeluruh pasukannya.

“Kita hendak sampaikan mesej penyatuan Melayu dan sikap yang inklusif kepada bangsa lain. Saya yakin langkah itu akan diterima baik dan kita akan sama-sama berusaha membina ‘Jitra Sejahtera’.

“Sepanjang dua minggu berkempen, antara perkara dibangkitkan adalah soal ekonomi serta peluang pekerjaan selain kebajikan golongan petani. Saya telah beri komitmen untuk melihat perkara ini secara menyeluruh termasukan terhadap minat orang muda untuk berniaga,” katanya. ‘

Dalam pada itu Haim berkata, beliau bersedia menyumbang kepakaran bagi membantu kerajaan negeri untuk membangunkan modal insan di Kedah bermula dari peringkat sekolah rendah dan menengah hingga ke universiti.

“Antara pendekatan yang boleh diambil adalah mengintegrasikan pusat-pusat pengajian tinggi di negeri ini seperti UUM, Institut Pendidikan Guru Kampus Darul Aman (IPDA), Politeknik Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (POLIMAS) dan lain-lain lagi. Kita akan bekerjasama dengan semua institusi ini untuk membolehkan anak-anak Kedah yang cemerlang akademik, terus berada di landasan itu agar menjadi profesional.

“Dalam masa sama, kita akan manfaatkan agensi berkaitan kemahiran agar menjadi laluan potensi kerjaya yang dinamik buat anak-anak muda. Insya Allah, semua ini akan dibangunkan secara bersepadu,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here