Oleh MOHD AZAM MOHD ATAN

MEMANG ketara sangat yang kerajaan PH-BN ketika ini bersungguh-sungguh mahu merampas Kedah daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Siang malam mereka meratib nama Menteri Besar, Sanusi Mohd Nor dengan serangan pelbagai sudut hinggakan akaun TikTok pun disekat. Banyak pula program rakyat diadakan di Kedah yang jelas sekali menunjukkan ia adalah penyalahgunaan agensi kerajaan. Tiba-tiba banyak pula bantuan kewangan disalurkan kepada rakyat Kedah dengan penganjuran segala program berskala besar.

Jika dahulu PH membidas kerajaan BN kerana bertindak demikian, tetapi kini PH pula bersama-sama BN menunggang agensi kerajaan untuk kepentingan politik sendiri. Sewa bas berbuah-buah untuk mengangkut rakyat pelbagai pelosok kawasan bagi menampakkan program dianjurkan itu dapat sokongan rakyat. Bukan itu sahaja, gunakan slogan Malaysia Madani tetapi di sebaliknya ia adalah kempen politik semata-mata.

Perdana Menteri, Anwar Ibrahim pula tidak henti-henti menggunakan platform universiti untuk mengadakan kempen politik walaupun pada waktu itu SPR belum pun menetapkan tarikh pilihan raya negeri. Boleh dikatakan macam-macam cara digunakan untuk memburukkan kepimpinan Kedah sehingga menteri kabinet terpaksa berkampung di negeri jelapang padi itu.

Kenapa mereka begitu bersungguh-sungguh mahu merampas Kedah sedangkan pada PRN kali ini bukan Kedah sahaja yang terlibat? Kelantan, Terengganu, Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan pun rakyat kena ke peti undi juga. Tidak lain tidak bukan mereka mahu membunuh karier politik MB Kedah yang begitu lantang mengkritik kepincangan berleluasa kerajaan PH-BN. Pemimpin PH-BN fikir jika Kedah tumbang politik PN akan berkubur tetapi sebenarnya ia tidak semudah itu.

Pertamanya bukanlah mudah dalam tempoh singkat ini nak menghasut orang Kedah untuk mempercayai segala apa yang keluar dari mulut pemimpin PH-BN sebagai benar. Lakukanlah apa kempen sehingga runtuh pentas ceramah pun, orang Kedah tidak akan sesekali memberi undi kepada PH-BN yang jelas sekali melakukan pembohongan terhadap rakyat bermula dengan penipuan penurunan harga petrol sehinggalah segala janji palsu lain termasuklah slogan “No Anwar, No DAP!”.

Keduanya, dengan menyerang Sanusi tidak akan mematikan perjuangan PN kerana di belakang parti itu ramai penyokong akar umbi yang muak dengan segala penipuan pimpinan PH-BN ‘bermuka tebal’. Lagipun impak gelombang hijau yang berlaku pada PRU15 lalu masih kuat untuk mengajar PH-BN bahawa sebenarnya rakyat tidak suka akan pemimpin munafik dan gemar mempermainkan undi rakyat.

Penulis ada membuat tinjauan di akar umbi mengenai perkembangan PRN kali ini dan pandangan rakyat walaupun bukan majoriti tetapi boleh dijadikan satu penanda aras. Kata mereka, dalam PH-BN sibuk mahu merampas Kedah, mereka lupa bahawa sebenarnya Selangor pun sudah goyang kerana tidak mustahil sokongan boleh beralih arah kepada PN.

Ini kerana sentimen rakyat Selangor adalah berpaksikan kepada isu nasional yang mana pada ketika ini krisis kepercayaan rakyat terhadap kerajaan adalah amat tipis. Rakyat yang berada di Selangor melihat kerajaan pusat tidak mempunyai hala tuju jelas dalam memulihkan ekonomi yang boleh menyebabkan bantahan di peti undi.

Pimpinan kerajaan lebih sibuk berpolitik daripada bekerja keras untuk memulihkan ekonomi negara. Lagipun, Selangor yang sudah lama ditadbir PH memerlukan satu aura baru yang lebih segar berbanding pimpinan sedia ada. Maka, tidak mustahil kemenangan PN di kerusi luar bandar di Selangor peringkat Parlimen semasa PRU15 boleh merebak ke kawasan bandar majoriti Melayu pada PRN kali ini.

Sama-sama kita tunggu kuasa rakyat di peti undi pada 12 Ogos ini!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here