Oleh BADLISHAH MAT

SEORANG lelaki maut selepas motosikal yang ditunggangnya secara melawan arus bertembung sebuah lori di persimpangan lampu isyarat Jalan Jabi – Pokok Sena, di Alor Setar pada 12.35 tengah hari semalam.

Ahmad Nawawi Din, 66, yang bekerja sebagai buruh dan berasal dari Kampung Kepala Bukit meninggal dunia pada pukul 2.40 petang ketika menerima rawatan di hospital.

Menurut Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir, sebuah lori mengangkut tanah yang dipandu lelaki berusia 57 tahun sedang bergerak dari arah Alor Setar menuju ke Pokok Sena.

“Setiba di persimpangan lampu isyarat Jabi, sebuah motosikal sedang bergerak dari arah Pokok Sena dalam keadaan melawan arus di bahu sebelah kiri jalan.

“Tiba-tiba penunggang itu terus melintas untuk ke kanan jalan dan ketika itu pemandu lori tidak sempat mengelak dan menekan brek lalu merempuh motosikal mangsa,” katanya.

Ahmad Shukri berkata, mangsa tercampak ke atas jalan manakala motosikalnya terseret sejauh kira-kira 50 meter hingga memasuki laluan bertentangan.

Katanya, pemandu lori terbabit pula sempat terjun daripada kenderaannya tanpa mengalami sebarang kecederaan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here