Oleh BADLISHAH MAT

MENTERI Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor sedia menyahut cabaran Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kow Yeow untuk ke mahkamah berhubung kenyataan tentang negeri itu yang masih milik Kedah.

Muhammad Sanusi menegaskan, beliau bersedia untuk mempertahan kenyataannya itu bersandarkan bukti dimilikinya sekiranya perlu ke mahkamah kelak.

“Jumpa di mahkamah, saya bersedia sampai ke situ (atau) di mana sahaja,” katanya selepas merasmikan Hari Peladang Penternak dan Nelayan Peringkat Negeri Kedah 2023 di Alor Setar, hari ini.

Semalam, Kon Yeow berkata, pihaknya sedia untuk ke mahkamah berhubung kenyataan Muhammad Sanusi bahawa Pulau Pinang milik Kedah seperti dinyatakan Ketua Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) itu ketika majlis perjanjian sempadan antara Kedah dan Perlis.

Dalam pada itu, Muhammad Sanusi turut menyatakan kesediaan untuk disiasat polis berhubung kenyataan berkenaan setelah DAP yang diketuai Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer membuat laporan terhadapnya, hari ini.

“Biar polis siasat kalau depa report (mereka lapor) polis. Orang ini takut pasal dia tak ada sandaran (bukti) apa. Saya ada sandaran banyak. Sila (siasat),” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau meminta Kerajaan Persekutuan menyegerakan bayaran khas melibatkan beberapa tuntutan yang dibuat sebelum ini antaranya pampasan RM200 juta sebagai menghargai pengorbanan Kedah membangunkan kawasan pertanian demi menyumbang keterjaminan makanan negara.

“Pampasan ini sebagai bayaran khas kerana kita simpan sawah padi. Dalam Rancangan Fizikal Negara Ke-2 (RFN Ke-2) kata nak bagi (pampasan) tetapi sekarang sudah RFN Ke-4, masih tiada apa-apa. Tak dapat-dapat. Tak ada formula? Raja formula kan ada. Tanya dia,” katanya.

Tambah Muhammad Sanusi, pampasan lain yang dituntut untuk disegerakan itu melibatkan tuntutan memulihara hutan simpan di Kedah sebagai kawasan tadahan air di utara tanah air.

“Bukan banyak sangat pun berbanding belanja di Kerajaan Pusat, celah gigi sahaja. Bagilah (pampasan), kita bolehlah simpan. Semangat sikit orang kita, kerajaan negeri pun semangat lah juga. Kita minta Kerajaan Persekutuan tengok baliklah permohonan bayaran itu,” katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa tuntutan tersebut dibuat demi kebajikan rakyat Kedah dan melangkaui batas politik walaupun kerajaan negeri tidak selari dengan Kerajaan Persekutuan.

“Segerakan bayaran dengan formula yang munasabah, pasal bila ringgit kita jatuh barang import jadi mahal. Apa yang dikeluarkan ini sebagai ganti kepada import makanan dan beri sumbangan besar kepada negara.

“Pandanglah wajah kita. Dengan hati yang jernih, fikiran yang bersih. Jangan kerja nak cari kesalahan kita, nak tindas saja. Lupakan politik sementara waktu, yang saya dok cakap itu bukan pasal politik (tetapi) pasal perjuangan Kedah untuk rakyatnya,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here