KEJAYAAN Malaysia menjadi negara pertama mendapat ‘lampu hijau’ daripada kerajaan Arab Saudi untuk membuka pusat kesihatan di Madinah untuk dua tahun  berturut-turut adalah satu pencapaian yang membanggakan bagi Tabung Haji (TH).

Tambahan pula untuk mendapat kelulusan itu bukanlah mudah, pusat kesihatan berkenaan wajib mencapai standard tinggi yang ditetapkan  Arab Saudi.

Pengarah Operasi Madinah (Madinah), Dr Abdul Jalil Ahmad berkata, pusat kesihatan atau Pusat Rawatan Madinah (PRM) mempunyai fasiliti yang lengkap dari segi jumlah pakar dan kemudahan kepada pesakit.

Menurutnya, terdapat 59 petugas perubatan  terdiri daripada pakar kecemasan, pakar bius, pakar perubatan keluarga dan pakar perubatan kesihatan awam bertugas.

PRM katanya, menyediakan khidmat rawatan kecemasan, pesakit dalam dan pemulihan, perkhidmatan ambulans, makmal perubatan, unit x-ray, unit fisioterapi, diatetik, unit kesihatan awam, unit lawatan ke hospital Arab Saudi  dan pasukan perubatan lapangan terbang.

“Bilangan katil di wad pesakit ialah 33 buah dan PRM beroperasi 24 jam untuk memberikan perkhidmatan kepada jemaah haji,” katanya lapor wartawan SINAR HARIAN. 

Mengenai klinik di zon-zon pula, Dr Abdul Jalil berkata terdapat dua buah klinik tetap dan bergerak di Hotel Movenpick dan sebuah klinik tetap di Hotel Saja Al Madinah.

Skop rawatan di klinik itu meliputi khidmat seperti rawatan pesakit luar, rawatan awal kecemasan, rehab lelaki dan perempuan, kaunseling dan juga rujukan ke PRM.

Waktu operasi pula pukul 7 pagi hingga 12 tengah hari dan 7 pagi hingga 11.30 pagi pada hari Jumaat seterusnya pada pukul 4.30 petang hingga 6.30 petang dan dari pukul 8 malam hingga 10 malam.

Dr Abdul Jalil berkata, apabila pesakit di zon klinik tidak dapat distabilkan, pasukan perubatan akan membawa ke PRM yang berada di bangunan Roha iaitu 10 minit perjalanan dengan kenderaan dari klinik zon.

“Di situ semua pakar yang ada akan rawat dan stabilkan pesakit. Sekiranya memerlukan rawatan lebih lanjut kita akan bawa ke hospital Arab Saudi mengikut penyakit-penyakit tertentu,” jelasnya.

Oleh kerana perjalanan jemaah dari Malaysia memakan masa sehingga sembilan jam, pasukan perubatan turut ditempatkan di Terminal Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohamad bin Abdulaziz di Madinah.

“Antara tugas pasukan perubatan di sana ialah memberikan rawatan awal jika diperlukan, merujuk pesakit kecemasan ke PRM dan mengiringi pesakit ke hospital Madinah jika keadaan memerlukan,”katanya.

Dr Abdul Jalil berkata, Unit Kesihatan Awam antara lain berperanan untuk memberi pendidikan kesihatan kepada jemaah haji di setiap bilik penginapan zon.

“Kita juga melakukan pengesanan kes aktif untuk mengesan jemaah haji yang sakit atau apabila berlaku peningkatan penyakit berjangkit serta pendidikan kesihatan yang disesuaikan dengan keadaan di Tanah Suci,”katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here