Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

KEDUTAAN China di Malaysia mahu pihak Malaysia dapat mengendalikan kes kapal China yang ditahan kerana disyaki terlibat operasi mencuri bangkai kapal perang lama dengan adil dan mengikut undang-undang.

Menurut jurucakap kedutaan tersebut, pihaknya dimaklumkan bahawa bahawa kapal berkenaan diupah oleh syarikat Malaysia.

“Berdasarkan maklumat yang ada, kapal yang beroperasi di perairan Malaysia itu adalah diupah syarikat tempatan Malaysia.

APMM menahan sebuah kapal pengangkut dari China yang membawa besi buruk dan peluru meriam lama dipercayai zaman Perang Dunia Kedua di Tanjung Siang, Kota Tinggi.

“Kami berharap pihak Malaysia dapat mengendalikan kes ini dengan adil mengikut undang-undang, bersungguh-sungguh melindungi keselamatan dan hak serta kepentingan warga China dan melaporkan perkembangan siasatan tepat pada masanya,” menurut jurucakap kedutaan itu.

Pada Ahad, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menahan sebuah kapal pengangkut dari China yang membawa besi buruk dan peluru meriam lama dipercayai zaman Perang Dunia Kedua di Tanjung Siang, Kota Tinggi.

Menurut kenyataan APMM yang dikeluarkan kelmarin, kapal itu pada awalnya ditahan kerana bersauh tanpa kebenaran Jabatan Laut Malaysia.

Jelas APMM, peluru meriam itu dipercayai dari Perang Dunia Kedua telah ditemui pada kapal pengangkut pukal yang didaftarkan di China.

APMM dalam satu kenyataan terbaharu di Johor Bahru malam tadi memberitahu, siasatan lanjut ke atas kapal tersebut menemukan 100 butir peluru dipercayai masih aktif dalam kapal China yang ditahan itu.

“Maritim Malaysia tidak menolak kemungkinan kapal yang berdaftar dari Fuzhou, China ini terlibat dalam aktiviti pencurian bangkai kapal peranglama British di perairan Pahang,” menurut kenyataan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here