RECEP Tayyip Erdogan menang pusingan kedua pilihan raya Presiden Turki, sekali gus melanjutkan lagi pemerintahannya selama lima tahun di negara itu menuju dua dekad.

Pemimpin berusia 69 tahun itu mengatasi krisis ekonomi terburuk Turki dalam satu generasi dan pakatan pembangkang paling kuat yang pernah dihadapi parti berteraskan Islam pimpinannya untuk memenangi pilihan raya paling sukar itu.

Jalan di negara itu meriah dengan sambutan penyokong yang membunyikan hon kenderaan dan penghormatan dari seluruh dunia, dengan pemimpin terpenting dalam sejarah Turki itu mengetuai lautan penyokongnya menyanyikan lagu kemenangan di luar istana Presiden di Ankara.

Lokasi ikonik di Istanbul, Dataran Taksim, turut dibanjiri orang ramai yang bernyanyi dan mengibarkan bendera.

Dalam ucapannya selepas kemenangan bersejarah itu, beliau meminta rakyat Turki untuk bersatu.

“Kita harus bersatu dalam perpaduan dan solidariti. Kami menyeru dengan sepenuh hati kami,” kata Erdogan kepada orang ramai yang meraikan kemenangannya dan mengibarkan bendera.

Keputusan pilihan raya itu menunjukkan Erdogan menewaskan pencabarnya dari parti pembangkang sekular, Kemal Kilicdaroglu dengan empat mata peratusan.

“Saya berharap untuk terus bekerjasama sebagai Sekutu Nato (Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara) dalam isu dua hala dan berkongsi cabaran global,” kata Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden melalui Twitter.

Presiden Russia, Vladimir Putin, berkata keputusan itu menunjukkan sokongan kepada ‘usaha Erdogan untuk mengukuhkan kedaulatan negara dan meneruskan dasar luar. yang bebas’.

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky, berkata beliau mahu terus bekerjasama dengan Erdogan ‘untuk keselamatan dan kestabilan Eropah’.

Pemimpin di seluruh Eropah dan dunia Arab turut mengucapkan tahniah, selain bekas presiden AS, Donald Trump.

Erdogan dilihat sebagai wira golongan miskin di pedalaman Turki kerana ketegasan dan ketaatan mematuhi ajaran Islam tetapi pada masa sama, menggalakkan kebebasan beragama serta usaha memodenkan negara itu.

Pemulihan ekonomi Turki akan menjadi cabaran paling besar bagi Erdogan kerana mata wang lira kini merudum teruk dan ladar inflasi mencecah 85 peratus tahun lalu, lapor AFP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here