JABATAN  Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman menyelamatkan lima kanak-kanak warga asing yang dieksploitasi sebagai buruh paksa dalam serbuan sebuah kilang memproses barang terpakai di Teluk Panglima Garang, Selangor.

BERITA HARIAN melaporkan serbuan dijalankan pada jam 5.45 petang semalam, hasil risikan oleh Bahagian AntiPemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (ATIPSOM), sejak beberapa bulan lalu bersama Pasukan Khas Majlis Anti Pemerdagangan Orang, Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Tenaga Kerja.

Sumber berkata, serbuan sama juga membawa kepada penangkapan 80 warganegara asing yang melakukan pelbagai kesalahan imigresen seperti tidak memiliki dokumen perjalanan sah serta menyalahgunakan pas permit kerja.

“Operasi ini mengenal pasti mangsa pemerdagangan orang berpandukan kepada indikator ‘National Guideline on Human Trafficking Indicators’.

“Lima kanak-kanak warga asing yang diselamatkan mengikut Akta ATIPSOM 2007 terdiri daripada dua kanak-kanak perempuan warga Kemboja dan Myanmar serta dua kanak-kanak lelaki warga Myanmar dan seorang kanak-kanak lelaki warga Pakistan, semua berusia antara 16 hingga 17 tahun,” katanya semalam.

Beliau berkata, kanak-kanak terbabit bekerja meleraikan barang elektronik terpakai sejak tiga bulan lalu dan dibayar sebanyak RM70 hingga RM80 sehari.

“Semua kanak-kanak ini ditempatkan di rumah perlindungan kerajaan, manakala semua warga asing yang ditahan terdiri daripada 29 warga Kemboja, enam warga Bangladesh, 27 warga Myanmar, 13 warga Pakistan dan lima warga China direman selama 14 hari.

“Polis turut menangkap seorang lelaki warga tempatan yang disyaki pengurus kilang berkenaan dan seorang lelaki warga China disyaki berperanan sebagai penolong pengurus.

“Kedua-dua mereka direman selama empat hari bagi membolehkan siasatan lanjut mengikut Akta ATIPSOM dan Akta Imigresen 1959/1963,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here