KHUTBAH Jumaat Jabatan Agama Islam (JAIS) hari ini mengingatkan,penggunaan kalimah Allah oleh agama lain selain agama Islam adalah suatu perkara yang menyanggah konsep keesaan Allah SWT dan boleh membawa kekeliruan kepada umat Islam.

Khutbah itu monegaskan kalimah Allah ialah nama khas yang merujuk kepada tuhan dalam agama Islam. 

‘’Apabila disebut nama khas maka ia adalah khusus, istimewa, ditentukan atau diperuntukkan hanya kepada penamanya. Tidak sebagaimana kata nama am yang boleh digunapakai kepada kelompok umum seperti tuhan, manusia atau haiwan. 

‘’Allah SWT adalah nama Tuhan kepercayaan umat Islam. Justeru, apakah agama yang menuntut penggunaan kalimah Allah ini tidak mempunyai nama tuhannya?,’’ kata khutbah itu.

Khutbah itu juga menegaskan, penama yang dinamakan dengan nama khas mempunyai identiti, ciri- ciri atau sifat-sifat yang memperkenalkannya atau mengasingkannya daripada yang lain. 

‘’Sebagai contoh, rumah ibadat adalah kata nama am yang dikongsi sama, sebaliknya istilah masjid, gereja dan gurdwara adalah perkataan beridentiti yang membezakannya dengan yang lain. Justeru, adakah rasional nama Allah boleh dirujuk kepada dua tuhan dengan identiti serta konsepnya yang berlainan,’’ tegas khutbah tersebut.

Khutbah itu menekankan,  kalimah Allah bukan terjemahan Bahasa Malaysia kepada perkataan ‘God’, sebaliknya perkataan yang mewakilinya adalah tuhan atau dewa. 

‘’Sekiranya dirujuk kamus-kamus nescaya akan didapati perkataan ‘Allah’ merujuk kepada nama Tuhan dalam kalangan orang Islam, satu-satunya Tuhan dalam agama Islam atau nama Tuhan yang berasal daripada istilah Arab yang digunakan seluruh penganut agama Islam tanpa mengira bahasa. 

‘’Wujud alasan bahawa kalimah Allah dituntut kerana ianya digunapakai dalam Bible edisi Bahasa Arab dan Bahasa Indonesia. Hakikatnya, ia adalah kesalahan sejak awal penterjemahan. 

‘’Buktinya, Bible edisi Bahasa Inggeris tidak menggunakan kalimah Allah sama sekali sebaliknya menggunakan perkataan ‘God’ merujuk Tuhan Bapa dan ‘Lord’ merujuk Tuhan Anak. Justeru, mengapakah mahu diterjemahkan perkataan ‘God’ dengan kalimah Allah?,’’ soal khutbah berkenaan.

Khutbah itu turut mengingatkan, Sultan Selangor Sultan Sharafudin Idris  bertitah, baginda sentiasa menekankan agar rakyat menghormati kepercayaan agama masing-masing dan tidak cuba untuk menyentuh sensitiviti agama lain yang boleh merosakkan perpaduan kaum di Selangor ini. 

Titah baginda, jika umat Islam boleh menghormati penganut agama lain dengan tidak mencampuri urusan berkaitan agama mereka maka Tuanku juga menggesa agar penganut agama selain dari Islam untuk menghormati penganut agama Islam khususnya dalam penggunaan kalimah Allah yang menjadi pegangan utama umat Islam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here