PENGESAHAN oleh Menteri Undang-Undang dan Reformasi Institusi, Datuk Seri Azalina Othman Said bahawa tiada satu pun parti dalam Perikatan Nasional (PN) mendapat sumbangan daripada dana judi dalam PRU-15 membuktikan bahawakerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melakukan fitnah.

Ketika menegaskan perkara itu Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, jawapan bertulis Azalina di Dewan Rakyat, bertarikh 25 Mei 2023 itu juga mengesahkan bahawa tuduhan Anwar ke atas PN pada 5 Disember 2022 dan diulanginya pada 6 Disember 2022 adalah rekaan serta pembohongan semata-mata.

Beliau menegaskan, ‘kezaliman’ Anwar Ibrahim ini perlu dihukum secara total oleh rakyat terutamanya dalam pilihan raya di enam buah negeri tidak lama lagi.

”Kami di Perikatan Nasional sebagaimana telah dijelaskan Tan Sri Muhyiddin Yassin di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini, sedang menimbangkan tindakan undang-undang ke atas Anwar Ibrahim.

”Makanya, pendakwaan ke atas pemimpin Bersatu dan Perikatan Nasional khususnya ke atas Tan Sri Muhyiddin juga merupakan kesinambungan kepada siri pembohongan, fitnah serta konspirasi jahat kerajaan campuran PH-BN dengan menyalahgunakan agensi penguatkuasa dan sistem mahkamah,” tegasnya.

Hamzah berkata, hal yang sama berlaku kepada beliau beberapa minggu lalu berkaitan kes terhadap ahli perniagaan berbangsa Cina diolah dengan nat jahat bagi memperlihatkan seolah-olah beliau juga terbabit. 

”Semua itu fitnah dan pegawai saya telah pun membuat laporan polis terhadap pihak-pihak yang menekan dan mencampuri urusan SPRM,” katanya.

Dalam kes Muhyiddin, kata Hamzah tindakan undang-undang telah diambil dengan memfailkan satu permohonan bagi membatalkan kesemua pertuduhan.

Ia bersandarkan kepada dua asas iaitu pertuduhan-pertuduhan predikat adalah cacat dan salah kerana tiada kesalahan seperti yang dipertuduhkan dan kedua, pertuduhan-pertuduhan tersebut terlalu samar dan tidak jelas dan menyalahi peruntukan undang-undang berkenaan butiran yang wajib dalam kertas pertuduhan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here