ANALISIS

Oleh MOHD LAZIM ENDUT

KEBELAKANGAN ini senario politik di Terengganu semakin hangat diperbualkan sama ada dalam kalangan penganalisis, pemerhati dan juga para penggiat politik itu sendiri.

Selepas berakhirnya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) pada 19 November tahun lalu, landskap politik di negeri ini tiba-tiba sahaja berubah. Kalau selama ini mentaliti rakyat mengenai politik Terengganu ialah melibatkan dua persaingan musuh tradisi antara Barisan Nasional (BN) dan Pas.

Bagaimanapun, selepas berakhirnya PRU15, ‘tiang seri’ UMNO-BN mulai  ‘merekah’ akibat dimakan ‘anai-anai’. Ini gara-gara kekalahan kesemua lapan kerusi Parlimen parti itu kepada calon Pas – Perikatan Nasional (PN).

Persoalannya, apakah fenomena kekalahan BN akan terus berulang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) yang dijangka diadakan serentak membabitkan enam negeri pada penghujung bulan depan?. Selain Terengganu, lain-lain negeri yang akan mengadakan PRN ialah Kedah, Kelantan, Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan.

Berdasarkan prestasi BN ketika berhadapan dengan PRU15, ramai beranggapan tempiasnya akan terus dipercikan dalam PRN nanti. Selain  pertambahan pengundi baharu (muda), beberapa isu terkini yang gagal diatasi kepimpinan kerajaan perpaduan sekarang seperti Kalimah Allah dan UMDAP yang meminta ahli UMNO pangkah DAP bakal membawa kemudaratan besar kepada BN-PH nanti.

Sepertimana yang  kita sedia maklum, dalam konteks politik Terengganu, penglibatan DAP dalam mana-mana parti Melayu amat sukar diterima oleh pengundi di negeri ini. Sebab itulah, sejak dari dahulu sehingga sekarang orang Melayu di negeri ini tidak akan berkompromi dengan mana-mana kempen melibatkan parti DAP. Justeru, banyak pihak percaya BN-PH dijangka kehilangan kerusi  yang sangat besar dalam PRN nanti.

Malah, ada penganlisis dan pemerhati politik di negeri ini berpendapat, tidak mustahil PN dijangka menang kesemua 32 kerusi DUN di Terengganu. Ada pula mengatakan bahawa mungkin juga kerusi BN yang tinggal hanya  ‘dua batu nesan’ sahaja iaitu di DUN Seberang Takir dan Telemung. Andaian ini dibuat memandangkan kedua-dua DUN berkenaan adalah antara kerusi yang tidak pernah goyah bagi BN Terengganu sejak dahulu lagi.

Dalam PRU 14 lalu, DUN Seberang Takir dimenangi oleh bekas Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman yang berjaya menewaskan calon Pas, Ustaz Mohd Fazil Wahab dan Ustaz Abu Bakar Abdullah (PKR) dengan majoriti 1,884 undi.

Ahmad Razif memperoleh 9,340 undi, Ustaz Mohd Fazil (7,456 undi) dan Ustaz Abu Bakar (939 undi).Manakala DUN Telemong pula demenangi oleh Datuk Rozi Mamat yang berjaya menewaskan calon Pas, Ustaz Kamaruzaman  Abdullah dan Sharifah Morhayati Syed Omar (PKR) dengan majoriti 4,159 undi.

Rozi yang kini merupakan Setiausaha Agong UMNO Terengganu memperoleh 9,407 undi, Ustaz Kamaruzzaman (5,248 undi) dan Sharifah Norhayati (455 undi).Namun, benarkah UMNO kini sudah tidak mempunyai kubu kuat di Terengganu?Itulah persoalan yang berlegar dalam fikiran rakyat di negeri ini sebaik sahaja parti itu tewas mengejut kepada PN dalam PRU15.

Dalam PRU14 tahun 2018, Pas berjaya menumbangkan kerajaan BN Terengganu setelah  menang 22 daripada 32 kerusi yang dipertandingkan.

Kerusi berkenaan ialah DUN Bandar, Ladang, Batu Burok, wakaf Mempelam, Rhu Rendang, Alor Limbat, Bukit Payong, Pengkalan Berangan, Rantau Abang, Sura, Paka, Bukit Tunggal, Manir, Tepoh, Buloh Gading, Kota Putera, Jabi, Chukai, Kuala Berang, Air Putih, Ajil dan Kemasik.

Sementara BN pula hanya menang di 10  kerusi iaitu Seberang Takir, Kijal, Telemung, Hulu Besut, Bukit Besi, Jertih, Langkap, Batu Rakit, Kuala Besut dan Permaisuri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here