Oleh RIZQI ZABIDI

SEORANG pegawai Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) yang dilaporkan hilang setelah mendakit Telaga Tujuh di Gunung Matchincang, Langkawi sejak semalam ditemukan selamat kira-kira pukul 5.30 petang tadi.

Ketua Polis Daerah Langkawi, Asisten Komisioner Shariman Ashari berkata, pegawai tersebut, Mohd. Ridhaudden Rosman, 32, berjaya turun ke lokasi kereta kabel di situ, sebelum menghubungi isterinya yang berada di kawasan berhampiran.

“Isteri mangsa kemudiannya terus memaklumkan kepada pasukan penyelamat. Mangsa kemudiannya menjalani pemeriksaan awal di lokasi itu sebelum dibawa ke hospital untuk pemeriksaan lanjut,” katanya.

Sebelum ini Ridhaudden dikatakan whiling setelah dia dikatakan mendaki kawasan itu seorang diri sejak semalam.

Mangsa dikatakan memuat naik status tiba di puncak Telaga Tujuh kira-kira pukul 4.45 petang semalam sebelum berkomunikasi dengan isterinya setengah jam kemudian. Dia bagaimanapun gagal dihubungi selepas itu dan pihak polis menerima laporan mengenai kehilangannya kira-kira pukul 12.47 pagi ini.

Operasi mencari dan menyelamat yang dimulakan kira-kira pukul 2 pagi semalam menemukan motosikal digunakan mangsa di tempat meletak kereta Telaga Tujuh dengan pencarian turut melibatkan aset darat serta udara.

Difahamkan Ridhaudden bertugas di Bahagian Cari Lamat dan Bantuan Bencana (SAR) Maritim Malaysia Putrajaya berada di Langkawi sempena LIMA’23.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here