PERTUBUHAN-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) membantah sekeras-kerasnya tindakan kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik rayuan terhadap kes kalimah Allah di mahkamah.

Setiausaha PEMBELA, Mohd Aswanizam Alias menegaskan, tindakan unilateral kerajaan Madani itu dibuat tanpa merujuk dan berunding dengan pemegang-pemegang taruh utama seperti Majlis Raja-Raja, Majlis Agama Islam Negeri dan pihak berkepentingan Islam di dalam negara.

Justeru, beliau menyifatkan tindakan itu sebagai melampau dan tidak menghormati institusi-institusi yang lebing tinggi daripada cabang eksekutif, termasuk boleh mencetuskan keadaan tidak baik di dalam negara.

“PEMBELA mengambil pendirian, tindakan PM dan kerajaan Madani ini satu tindakan melampau terbesar dan biadab dalam era pemerintahan yang tidak mempedulikan hak dan kesucian agama Islam, sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan serta tidak menjaga kepentingan majoriti umat Islam di negara ini.

“PEMBELA juga ingin merakamkan kekesalan dengan peranan yang gagal dimainkan oleh Ahli-Ahli Parlimen Islam yang mendukung kewujudan kerajaan Madani ini untuk membantah serta menghalang tindakan unilateral ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam kenyataan bersama yang dimuat naik di Facebooknya, PEMBELA turut melampirkan notis pemberhentian rayuan yang menamakan Menteri bagi Kementerian Dalam Negeri Malaysia dan Kerajaan Malaysia terhadap responden, Jill Ireland Binti Lawrence Bill.

Notis bertarikh 18 April itu menyatakan bahawa perayu yang dinamakan tidak berniat untuk meneruskan Notis Rayuan yang difailkan pada 12 Mac 2021 dan memberhentikan keseluruhan rayuan tanpa perintah terhadap kos.

Notis itu ditandatangani Peguam Kanan Persekutuan bagi pihak perayu dan Tetuan Azri Lee Swee Seng & Co. sebagai peguam cara responden.

Atas dasar itu, PEMBELA menggesa semua Ahli Parlimen Islam di dalam kerajaan dan pembangkang untuk memberikan tekanan sewajarnya supaya tindakan unilateral yang tidak menghormati agama Islam, Perlembagaan dan institusi dipertanggungjawabkan untuk memeliharanya, ditarik balik.

“Kegagalan untuk Ahli-Ahli Parlimen Islam untuk menggesa PM mengarahkan penarikan balik pembatalan rayuan itu, harus dianggap sebagai kegagalan utama mereka mempertahankan agama negara.

“Ia harus disusuli dengan tindakan-tindakan wajar sebagaimana yang harus dilakukan pihak yang gagal menjalankan tugas sepertimana yang diamanahkan,” katanya.

PEMBELA menegaskan, pihaknya akan menggerakkan bantahan di peringkat NGO dan rakyat, justeru Perdana Menteri wajib mengarahkan Peguam Negara untuk menarik balik pembatalan rayuan kes berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here