DAP menafikan dakwaan kononnya bakal mendominasi pemerintahan Kerajaan Perpaduan menerusi jalinan kerjasama yang telah dibentuk.

Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke berkata, bukti itu boleh dilihat berdasarkan kedudukan dan angka yang jelas melibatkan Ahli Parlimen di dalam Kerajaan Perpaduan.

“Biar fakta berbicara kerana kerajaan hari ini didokong oleh 148 Ahli Parlimen yang terdiri daripada 77 bumiputera beragama Islam, (16) bumiputera bukan Islam, Cina (43), India (12) dan lain-lain.

“Maksudnya di sini majoriti dalam Kerajaan Perpaduan masih didokong oleh Melayu beragama Islam dan bumiputera,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada sesi ucapan pimpinan utama Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan 2023 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) hari ini.

Mengulas lanjut, Loke menyatakan, pembentukan Kerajaan Perpaduan juga tidak dipengaruhi oleh sebarang unsur negatif malah DAP juga tidak meletakkan syarat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membentuk gabungan politik.

Katanya, kedudukan Kerajaan Perpaduan ketika ini juga menjadi bukti setiap parti politik mendokong penuh prinsip Rukun Negara iaitu Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara.

“Perkara ini adalah selepas titah Yang di-Pertuan Agong yang mencadangkan kesemua parti politik agar bekerjasama untuk membentuk kerajaan dan mentadbir negara selepas keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 menyaksikan kedudukan Parlimen yang tergantung.

“Matlamat utama ketika ini adalah memastikan jalinan kerjasama yang jitu melibatkan pelbagai kaum kerana persaingan bukanlah tertumpu di dalam negara namun melibatkan dunia luar,” katanya lapor Astro Awani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here