KEENGGANAN Menteri Sumber Manusia V Sivakumar bercuti atau meletakkan jawatan ketika siasatan rasuah terhadap beberapa pegawai di kementeriannya akan menjadi bebanan kepada DAP dan kerajaan campuran.

Menurut Pengarah Eksekutif Ilham Centre, Hisomuddin Bakar, Sivakumar harus bercuti untuk memberi laluan kepada siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hingga selesai.

“Kes rasuah seawal lima bulan pentadbiran kerajaan perpaduan sukar diterima tambahan pula ketegasan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam soal rasuah dan salah guna kuasa sering dicanang-canangkan.

“Pendirian (perangi rasuah) memperlihatkan perbezaan menteri kerajaan ketika ini dengan menteri dalam kerajaan sebelumnya, namun ruang ini disia-siakan dengan sikap beliau itu,” katanya lapor Free Malaysia Today.

Beberapa pihak menggesa Sivakumar bercuti selepas beliau dipanggil SPRM sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap pengambilan pekerja asing, yang menyaksikan tiga pembantunya ditahan.

Bagaimanapun, Sivakumar menegaskan beliau tidak akan meletak jawatan kerana akur dengan pendirian perdana menteri bahawa beliau tidak perlu berbuat demikian.

Pada 17 April, Anwar berkata tidak ada keperluan untuk Sivakumar bercuti kerana dia hanya dipanggil untuk memberi kenyataan kepada SPRM, sambil menambah tiada pertuduhan dikenakan terhadap menteri itu.

Agensi antirasuah menahan tiga pembantu Sivakumar dan membebaskan mereka selepas reman selama empat hari tamat pada 17 April.

Mengulas lanjut, Hisomuddin berkata, keengganan Sivakumar meletak jawatan atau bercuti akan menjadi liabiliti kepada Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya di enam negeri tidak lama lagi.

Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia, Azmil Tayeb pula berpendapat Sivakumar hanya perlu meletak jawatan sekiranya beliau terbukti terbabit dalam kes rasuah tersebut.

“Beliau perlu menjelaskan kepada orang ramai kenapa beliau tidak bersalah dan cuba meyakinkan pengundi terutamanya penyokong PH,” katanya.

Azmil juga menjangkakan kes tersebut akan dijadikan modal politik seperti kes rasuah bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here