MASIH berlaku runtuhan kecil dan pergerakan tanah di lokasi tanah runtuh di Bukit Tunku, Kuala Lumpur malam tadi.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai yang mengesahkan perkembangan tersebut berkata, kali terakhir runtuhan berlaku pada pukul 10 malam dan mengenai kawasan pagar Institut Intergriti Malaysia (IIM).

“Jadi kita melihat masih berlku runtuhan dan hakisan tanah sekadar menutup kanvas tidka dapat kurangkan risiko bahaya itu jadi kita sedang berbincang memasang cerucuk besi bagi mengelakkan bangunan berdekatan daripada terus terjejas ekoran hakisan tanah.

“Runtuhan malam tadi bermula pukul 10 malam itu, runtuhan sedikit demi sedikit, masih berlaku pergerakan tanah,” jelasnya ketika ditemui media hari ini.

Beliau berkata, perbincangan akan dijalankan bersama pihak teknikal terdiri daripada Cawangan Kejuruteraan Cerun Jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Minera dan Geosains Malaysia (JMG) serta beberapa agensi lain bagi proses pemasangan cerucuk besi di kawasan runtuhan.

“Kita akan bincang sebentar lagi dan apakah hasil mesyuarat dan bila akan dilaksanakan (pemasangan cerucuk besi).

“Kita percaya salah satu faktor (runtuhan) disebabkan aliran air ditemui semalam, kedua berlaku takungan air atau mendapan,” katanya lagi, lapor Astro Awani.

Terdahulu difahamkan, agensi penyelamat dalam insiden tanah runtuh di Bukit Tunku dijadual bermesyuarat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul pada pukul 3 petang ini.

Pasca mesyuarat tersebut, satu sidang media turut dijadual diadakan pada pukul 5.30 petang.

Semalam, dilaporkan seramai 76 petugas Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA) dan Institut Integriti Malaysia (IIM) berdepan detik cemas selepas berlaku runtuhan tanah di kawasan itu kira-kira pukul 1.30 tengah hari.

Kejadian itu melibatkan kawasan di depan pintu akademi milik SPRM dan meruntuhkan sebuah pondok kawalan dengan keluasan tanah runtuh dianggarkan 30.48 x 36.57 meter persegi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here