MENTERI Pengangkutan Loke Siew Fook menafikan dakwaan Ahli Parlimen Ayer Hitam, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong bahawa harga tiket penerbangan sehala bagi laluan Kuala Lumpur ke Tawau menjelang Aidilfitri mencecah sehingga RM3,138 untuk kelas ekonomi.

Menurut Loke, beliau menghubungi Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines Bhd (MAB), Izham Ismail untuk mengesahkan dakwaan itu, dan pihaknya dimaklumkan semua tiket kelas ekonomi untuk penerbangan laluan itu habis dijual pada hari raya.

Katanya, hanya tiket kelas perniagaan tersedia bagi penerbangan pada 20 April sempena Aidilfitri.

“Beliau (Izham) juga mengesahkan harga tiket tersebut bukan untuk kelas ekonomi tetapi ialah kelas perniagaan dan harga tiket tersebut ialah RM2,863.40 dan bukannya RM3,138,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Sebelum itu, Ka Siong yang juga bekas menteri pengangkutan kecewa kerana harga tiket penerbangan dari ibu negara ke Sabah melambung tinggi pada musim perayaan walaupun sektor penerbangan semakin pulih selepas pandemik Covid-19.

Beliau berkata, hasil semakannya mendapati tambang sehala bagi laluan dari Kuala Lumpur ke Tawau menjelang Aidilfitri mencecah sehingga RM3,138 untuk kelas ekonomi.

“Ini amat mengejutkan dan mengecewakan orang ramai. Macam mana keluarga B40 dan M40 khususnya warga Tawau di perantauan nak balik beraya tahun ini?,” kata Wee di Facebook.

Sementara itu Loke berkata dakwaan itu perlu diperbetulkan dan beliau akan menjelaskan mengenai isu tambahan kapasiti penerbangan pada musim Aidilfitri di kementeriannya di Putrajaya, 12 tengah hari esok.

“Ini fakta yang perlu diperbetulkan. Sebagai mantan menteri pengangkutan, saya yakin Wee faham perbezaan antara tiket kelas perniagaan dan kelas ekonomi.

“Namun begitu, saya mengucapkan terima kasih kepada beliau di atas keprihatinan terhadap isu tiket penerbangan yang tinggi dan pandangan mengenai tambahan kapasiti,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here