UJIAN teori bagi pengambilan lesen vokasional untuk kategori Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) dan Lesen Kenderaan Barangan (GDL) dimansuhkan, kata Menteri Pengangkutan Loke Siew Fook.

Dalam sidang media berhubung penambahbaikan prosedur lesen vokasional, Loke berkata calon bagi pengambilan lesen vokasional PSV dan GDL hanya perlu menduduki dan melengkapkan kelas teori sebelum Lesen PSV dikeluarkan.

“Namun calon bagi kategori Lesen PSV untuk bas dan GDL untuk lori bersendi masih wajib melalui latihan dan lulus ujian amali atau praktikal sebelum mendapat lesen vokasional,” katanya di pejabatnya.

Loke berkata, kelas teori bagi semua kategori lesen vokasional juga akan dibenarkan secara dalam talian sama ada menerusi platform disediakan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), institut memandu (IM) atau syarikat perniagaan pengantaraan berkelayakan yang dikawal selia JPJ.

Beliau berkata, pihak IM atau syarikat perniagaan pengantaraan perlu menggunakan modul atau silibus pengajaran kelas teori lesen vokasional dalam talian ditetapkan JPJ sepenuhnya.

“Pihak JPJ akan menetapkan syarat dan peraturan berkaitan kelayakan penyediaan platform dalam talian dan mengawal selia kelas teori bagi memastikan kesahihan dan integriti calon,” katanya.

Beliau berkata, data dan maklumat kehadiran calon akan diintegrasi dengan sistem MySIKAP bagi membolehkan lesen vokasional dikeluarkan secara terus kepada calon tanpa memerlukan kehadiran secara fizikal ke kaunter JPJ.

Loke berkata, silibus kelas teori bagi semua kategori lesen vokasional terutama melibatkan perkhidmatan e-panggilan dan teksi akan disemak semula dan ditambah baik oleh JPJ dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros).

Beliau berkata, penambahbaikan silibus itu akan dimuktamadkan dalam tempoh enam bulan.

Loke berkata, langkah penambahbaikan itu diambil ekoran keluhan syarikat pengendali e-panggilan (EHO) dan pemandu kerana terpaksa meluang masa terlalu lama untuk kelas teori yang kini dibenarkan secara dalam talian dan dikecualikan ujian teori.

Beliau berkata, langkah itu dilihat akan menambah jumlah pemandu untuk menampung permintaan sekali gus menstabilkan harga tambang.

Ditanya tanpa ujian teori akan menjejaskan aspek keselamatan, Loke berkata pemandu e-panggilan dan teksi mempunyai lesen memandu dan proses penambahbaikan itu dibuat bersama JPJ, Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) dan pemegang taruh bagi memastikan pelaksanaannya tidak menjejaskan aspek keselamatan.

Loke juga mengumumkan had usia maksimum penggunaan kenderaan dalam kelas teksi dan e-panggilan dilanjutkan kepada 15 tahun daripada 10 tahun berkuat kuasa 1 Jan 2023.

Selaras pengumuman itu, katanya had usia melesen akan dikemas kini kepada 14 tahun.

“Dengan itu, kerajaan membenarkan kenderaan yang mencapai had usia 10 tahun terdahulu namun masih belum mencapai usia 15 tahun untuk kembali beroperasi,” katanya.

Loke berkata, walaupun had usia kenderaan ditingkatkan namun pemandu mesti memastikan aspek kebersihan dan keselamatan dipatuhi dengan membuat pemeriksaan berkala setiap tahun.

Dalam perkembangan lain, Loke berkata terdapat penambahan lesen perubahan sementara untuk bas beroperasi sebagai bas ekspres sempena Aidilfitri.

Langkah itu, katanya akan melihat penawaran perkhidmatan bas ekspres bertambah untuk menampung permintaan di saat-saat akhir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here