BEKAS pemimpin UMNO, Khairy Jamaluddin, mempersoalkan keperluan pelantikan ketua menteri Melaka yang baharu bagi menubuhkan kerajaan perpaduan di negeri itu.

Menurut Khairy atau KJ, UMNO hanya perlu mengarahkan Datuk Seri Sulaiman Ali, yang menjadi ketua menteri sehingga Khamis lalu, membentuk kerajaan perpaduan.

“Jika itulah yang dikehendaki, tiada keperluan menukar ketua menteri,” kata Khairy dalam episod “Keluar Sekejap” bersama Shahril Hamdan.

Isnin lalu, Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, memberi gambaran pembentukan kerajaan perpaduan sejajar pembentukan kerajaan itu di peringkat pusat.

Khairy berkata, Zahid melakukan “konsesi besar” dengan merestui penukaran ketua menteri Melaka, yang mana Ketua UMNO Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh menggantikan Sulaiman.

Terbentuknya kerajaan perpaduan negeri, rakan gabungan Barisan Nasional, Pakatan Harapan (PH) kini boleh mendominasi calon bagi lantikan exco, sebelum ini disandang Adun BN, dakwa Khairy.

“Ini merupakan konsesi besar kerana kita tidak melihat PH menawarkan perkara sama di negeri seperti Pulau Pinang, Selangor, dan Negeri Sembilan,” katanya menurut laporan Free Malaysia Today/

Khairy melihat keputusan Zahid membentuk kerajaan perpaduan sebagai langkah taktikal berunding bagi jawatan exco bagi wakil rakyat BN di mana negeri itu dikuasai Pakatan Harapan selepas berakhirnya pilihan raya negeri, tahun ini.

“Ini juga boleh dilihat pendekatan membina keyakinan selepas Jabatan Pendaftaran Pertubuhan memberi pengecualian kepada UMNO,” beliau berkata demikian merujuk keputusan membersihkan UMNO berhubung usul tidak mempertandingkan dua jawatan tertinggi parti, pada pemilihan parti itu baru-baru ini.

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan ((JPPM) merupakan agensi di bawah kawal selia Kementerian Dalam Negeri diterajui Saifuddin Nasional Ismail, yang juga setiausaha agung PH.

“Ia seperti ‘quid pro quo’. Anda bersihkan kami, saya beri anda beberapa kerusi di Melaka,” katanya sambil menyatakan beliau bukan bertujuan mahu mengaitkan dua perkara tersebut, namun sekadar menggunakan JPPM sebagai contoh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here