TAN Sri Muhyiddin Yassin yakin maruah beliau dan Perikatan Nasional (PN) termasuk Bersatu dan Pas akan dapat dibersihkan apabila perbicaraan tuduhan rasuah dan menyalahgunakan kuasa oleh beliau bermula.

Pengerusi PN itu berkata, banyak pihak yang telah menyatakan bahawa pertuduhan terhadap beliau adalah satu tindakan bermotifkan politik.

Menurut bekas Perdana Menteri yang juga ahli Parlimen Pagoh itu, pasukan peguam beliau juga sudah mengkaji dan meneliti pertuduhan yang dikenakan itu dan mendapati ianya tidak kukuh.

“Tuduhan tentang salah guna kuasa… saya sudah berada dalam kerajaan sudah lama… memegang jawatan-jawatan penting dalam kerajaan negeri sebagai menteri besar… menteri, timbalan perdana menteri dan perdana menteri.

“Saya tak pernah melakukan apa-apa yang dikatakan sebagai salah guna kuasa atau pun menerima sesen pun rasuah.

“Dia (pertuduhan) kata saya sebagai presiden parti (Bersatu) menerima sumbangan daripada banyak pihak yang nak membantu parti kita.

“Dan itu dia kata satu kesalahan kerana dikaitkan dengan salah guna kuasa yang saya tak guna,” katanya pada majlis iftar Ramadan bersama penduduk Parlimen Pagoh di Kundang Ulu semalam, lapor Agenda Daily.

Mengulas lanjut, Muhyiddin sekali lagi menegaskan beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan seperti pertuduhan terhadapnya dan perkara itu telah dinyatakan di hadapan hakim.

“Jadi sebab itu saya yakin dan percaya bila masa sampai masa saya berhadapan dengan hakim dalam perbicaraan nanti insya-Allah dengan team guaman yang telah pun terbentuk mereka akan dapat membela saya dan maruah saya akan terbela.

“Orang Pagoh pun akan rasa lega. Dan yang penting sekali tak tercemar parti kita iaitu Perikatan Nasional dan Bersatu serta Pas,” katanya yang mengakui perjuangan PN semakin sukar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here