LEMBAGA Tabung Haji (TH) menggantung lesen Pengelola Jemaah Haji (PJH) Emraz Travel & Tours Sdn Bhd sebagai langkah awal untuk melindungi kebajikan bakal jemaah haji.

TH menerusi satu kenyataan berkata, keputusan itu diambil berikutan makluman beberapa aduan awam berkenaan perkhidmatan umrah yang diberikan oleh syarikat tersebut.

“Bakal haji yang memilih untuk mengerjakan haji melalui pakej swasta masih boleh memilih antara 22 lagi syarikat PJH yang dilesenkan, termasuklah anak syarikat TH iaitu TH Travel & Services Sdn Bhd,” katanya hari ini.

Mengulas lanjut, kenyataan itu berkata, TH sentiasa memantau prestasi syarikat PJH yang dilesenkan termasuklah perkhidmatan yang diberikan bagi ibadah umrah.

“TH tidak akan teragak agak untuk mengambil tindakan ke atas mana-mana pihak demi untuk menjamin kebajikan jemaah haji negara,” tambahnya.

Sebelum ini, kecoh di media sosial tentang dakwaan membabitkan sebuah agensi pelancongan yang didakwa menipu jemaah umrah sehingga mereka melakukan tunjuk perasaan di ibu syarikat berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here