AHLI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Udang, Aleef Yusof menyifatkan keputusan menukar Datuk Seri Sulaiman Md. Ali sebagai Ketua Menteri Melaka atas alasan kesihatan meragukan.

Wakil rakyat Perikatan Nasional (PN) itu berkata, ketika bertemu dan mengikuti sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka, Sulaiman kelihatan sihat dan tidak menunjukkan tanda sakit yang membimbangkan.

“Ini jelas satu penipuan besar daripada Ahmad Zahid Hamidi. Jika Zahid fikir dia boleh menipu rakyat Melaka sebagaimana kebiasaannya dia menipu ahli-ahli UMNO sebelum ini, maka dia membuat kesilapan besar,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau turut menggesa Sulaiman membuat penjelasan lanjut berhubung perkara itu.

“Pada PRN akan datang, sudah pasti perubahan besar bakal berlaku dek kerana kemarahan dan kekecewaan rakyat Melaka atas apa yang berlaku ini.

“Saya mengingatkan mereka agar telus kepada rakyat yang ternyata begitu kecewa dan marah. Respons rakyat tidak baik ketika ini,” katanya memetik laporan FMT.

Pengerusi UMNO Melaka, Datuk Seri Ab. Rauf Yusoh mengangkat sumpah sebagai ketua menteri Melaka ke-13 di hadapan Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd. Ali Rustam petang tadi.

Rauf dilantik menerajui Melaka susulan peletakan jawatan Sulaiman.

Sulaiman kali pertama mengangkat sumpah sebagai ketua menteri Melaka pada Mac 2020, selepas Langkah Sheraton yang menumbangkan kerajaan persekutuan pimpinan Pakatan Harapan dan kerajaan Melaka.

Beliau sekali lagi dilantik ke jawatan itu selepas BN menang besar dalam PRM Melaka pada November 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here