AHLI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rembia, Datuk Muhammad Jailani Khamis tidak menyokong Datuk Seri Ab. Rauf Yusoh sebagai Ketua Menteri Melaka yang baharu.

Bekas Exco daripada UMNO itu berkata, dengan pelantikan Rauf, Barisan Nasional (BN) dan UMNO memungkiri satu manifesto penting ketika pilihan raya negeri (PRN) Melaka pada 2021.

Beliau mendakwa BN berjanji calon ketua menterinya untuk PRN Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md. Ali akan kekal sehingga habis penggal.

“Manifesto itu adalah janji pada rakyat, khususnya rakyat Melaka.

“Dengan upacara angkat sumpah ketua menteri sebentar tadi, secara rasminya Umno dan BN memungkiri satu manifesto penting ketika PRN 2021.

“Saya ingin memaklumkan kepada rakyat Melaka, saya tidak menyokong, terlibat, malah menentang perkara ini. Sebagai seorang Muslim, janji tetap janji dan ianya harus dilaksanakan,” katanya, lapor FMT.

Rauf yang juga ADUN Tanjung Bidara mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd. Ali Rustam di pejabatnya petang tadi.

Beliau menggantikan Sulaiman yang meletak jawatan semalam selepas berkhidmat buat kali kedua sebagai ketua menteri dari November 2021.

Rauf adalah pengerusi BN dan Pengerusi UMNO Melaka, beliau beberapa kali dikaitkan dengan jawatan ketua menteri selepas BN memenangi PRN pada November 2021.

Rabu lalu, Jailani dilaporkan berkata, Melaka akan mempunyai ketua menteri ‘pintu belakang’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here