PENGUMUMAN 10 Exco baharu Kerajaan Melaka akan dibuat dalam tempoh 48 jam, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

“Langkah pantas diambil untuk memastikan urusan pentadbiran Kerajaan Melaka tidak tergendala jika berlaku kelewatan melantik barisan Exco,” katanya, lapor Berita Harian.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Kompleks Seri Negeri di Ayer Keroh, hari ini selepas upacara angkat sumpah sebagai Ketua Menteri Melaka Ke-13.

Mengenai komposisi Exco itu nanti, beliau mengakui belum ada ilham kerana akan mengadakan perjumpaan dengan Pengerusi Barisan Nasional (BN) merangkap Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk mendapatkan panduan.

Sementara itu, Melaka Hari ini melaporkan, Ab. Rauf berkata, jawatan Exco yang sebelum ini telah automatik terbubar.

“Sekarang sudah tiada Exco, jawatan Exco saya juga telah pun tergugur dan tiada jawatan Exco sehingga lantikan baharu dibuat.

“Kita akan lihat seperti mana ia (barisan Exco Kerajaan Negeri) akan terbentuk di Melaka bentuk dan kaedahnya saya masih belum dapat lagi.

“Namun apa jua yang dirancang oleh Ketua Menteri terdahulu, Datuk Seri Utama Sulaiman Md. Ali, akan diteruskan dan ditambah baik di bawah kepimpinan saya,” katanya.

Terdahulu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tanjung Bidara merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka itu mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Melaka Ke-13, pada pukul 3.33 petang tadi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here