SEORANG Ahli Parlimen Pembangkang mencadangkan hukuman penjara bagi kesalahan seksual membabitkan kanak-kanak perlu dinaikkan sekurang-kurangnya 30 tahun termasuk sebatan.

Datuk Mas Ermieyati Samsudin (PN-Masjid Tanah) berkata, hukuman penjara maksimum 20 tahun bagi kesalahan sedemikian tidak memadai.

“Kalau dibaca kesalahan dinyatakan bawah Seksyen 15A (1), kesalahan ini amat berat sekali kerana hukuman penjara 20 tahun tidak memadai.

“Saya melihat apabila terdapat gambar atau video itu dirakam, dan dimuat naik dalam media sosial, ia akan memberikan kesan bukan hanya jangka pendek tetapi jangka masa panjang, waima kanak-kanak itu sudah meningkat dewasa, bahan itu masih berada dalam sosial media,” katanya, lapor Free Malaysia Today.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-undang (RUU) Kesalahan-kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak (Pindaan) 2023 di Dewan Rakyat.

Mas Ermieyati pada masa sama mempersoalkan bagaimana mangsa perlu melalui situasi itu sehingga meningkat dewasa yang akhirnya akan memberikan trauma mendalam kepada mereka.

Menurutnya, perkara sama berlaku dalam Seksyen 15B RUU itu yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun bagi kesalahan pemerasan seksual kanak-kanak.

“Saya rasa hukuman pendek sekali dan tidak beri ketakutan pada pelaku-pelaku lain. Ia harus disertai hukuman sebat, termasuk juga 15A tadi kerana perbuatan ini libatkan menggugat yang boleh guna dorongan, paksaan dan kekerasan,” katanya.

Katanya, yang merujuk negara jiran iaitu Indonesia mempunyai undang-undang di mana pelaku dimandulkan dengan ubat tertentu menggunakan kimia “castration”.

“Perkara sama juga pernah dicadangkan oleh India bagi menangani keseriusan dan jenayah seksual terhadap kanak-kanak,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here