Oleh BADLISHAH MAT

KEMENANGAN Ketua UMNO Bahagian Sik, Datuk Muhamad Khizri Abu Kassim pada pemilihan UMNO bagi sesi 2023-2026, 18 Mac lalu tidak sah.

Susulan itu, proses pemilihan semula jawatan berkenaan yang dimenangi Muhamad Khizri hanya dengan majoriti satu undi akan diadakan tidak lama lagi.

Menurut Setiausaha UMNO Kedah, Datuk Ariffin Man, beliau menerima surat pemakluman daripada Ibu Pejabat UMNO semalam bahawa pemilihan bagi jawatan tersebut perlu diadakan semula.

Bagaimanapun kata beliau, proses tersebut tidak membabitkan jawatan lain yang turut dipertandingkan dalam pemilihan sebelum ini.

“Surat itu dihantar kepada Setiausaha UMNO Bahagian Sik dan salinannya diterima Badan Perhubungan UMNO negeri. Ada dinyatakan alasan mengapa pemilihan tersebut perlu diadakan semula dan pihak kami sedang menelitinya.

“Surat itu juga menyatakan bahawa keputusan telah dibuat agar pemilihan bagi jawatan ketua dilaksanakan semula dan mereka serahkan kepada badan perhubungan negeri untuk tentukan tarikhnya,” katanya.

Muhamad Khizri yang juga bekas Ketua Penerangan UMNO bahagian itu meraih 229 undi menewaskan penyandang, Datuk Mohd. Tajuddin Abdullah yang memperolehi 228 undi.

Beliau turut menewaskan dua calon lain iaitu bekas Ahli Parlimen Sik, Dr. Mansor Abdul Rahman (6 undi) dan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri, Mahadzir Abdul Hamid (43 undi) dalam pertembungan empat penjuru.

Tambah Ariffin, tarikh pemilihan belum ditentukan kerana perkara tersebut perlu dibincangkan dengan pihak terlibat termasuk jawatankuasa pemilihan.

“Tak boleh terburu-buru kerana kita ada jawatankuasa yang terlibat.

Perkara ini pun melibatkan masa, kos dan sebagainya kerana beberapa perkara perlu dilakukan termasuk cetakan semula kertas undi.

“Prosesnya seperti kita buat pemilihan semula bagi Wanita UMNO Kuala Kedah sebelum ini tetapi perjalanannya mungkin lebih mudah kerana cuma melibatkan satu jawatan sahaja,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here