AHLI Parlimen Perikatan Nasional (PN) mengemukakan usul kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat bagi meminta penjelasan daripada kerajaan berhubung lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Arab Saudi minggu lalu.

Perkara itu dimaklumkan Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal yang menyatakan usul tersebut diterima pada pukul 9.50 pagi hari ini.

Selain itu beliau yang juga Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mewakili blok pembangkang juga menghantar soalan berhubung hal ini untuk sesi soal jawab perdana menteri (PMQT) yang dijadualkan pagi esok.

“Kami ikut semua saluran demokrasi untuk membawa kepentingan rakyat dalam hal ini iaitu membabitkan penambahan kuota jemaah haji sebanyak 10,000 orang. Kedua, penambahan barang dagangan minyak sawit berjumlah 500,000 tan bernilai RM1 bilion.

“Semua perkara ini telah disepakati antara kerajaan Malaysia dan Arab Saudi hasil pertemuan rasmi antara Ahli Parlimen Pagoh, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku perdana menteri kelapan pada Mac 2021 dengan Putera Mahkota Mohamed Salman, kini perdana menteri Arab Saudi.

“Kita tidak mahu kegagalan lawatan ini memberi kesan kepada kepentingan rakyat yang telah dicapai dahulu,” katanya dalam hantaran di media sosial, lapor Malaysiakini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here