TIGA beradik dipercayai mangsa dera ditemui dalam keadaan kaki masih berantai di tepi titi, Jalan Kampung Tambun Tulang, Simpang Empat di Kangar, semalam.

Ketua Polis Daerah Kangar, Asisten Komisioner Yusharifuddin Mohd. Yusop berkata, mangsa berusia 13 hingga 16 tahun ditemui oleh orang awam yang kemudiannya melaporkan perkara itu kepada polis.

Menurutnya, semasa ditemui, dua daripada mangsa dirantai bersama di bahagian kaki, manakala seorang lagi tidak dirantai.

“Mereka dipercayai dikurung dan dirantai dalam rumah oleh ibu mereka yang tidak tinggal bersama mereka sebelum bertindak melarikan diri kerana tidak tahan diperlakukan sedemikian.

“Bagaimanapun pihak polis masih meneruskan siasatan untuk mendapatkan maklumat lain memandangkan mangsa enggan bercakap,” katanya kepada pemberita hari ini.

Yusharifuddin memaklumkan, semakan polis mendapati dua daripada mangsa memiliki kad orang kurang upaya (OKU) masalah pendengaran dan pembelajaran.

Tambahnya, ketiga-tiga mangsa kini sedang menjalani pemeriksaan dan rawatan di Hospital Tuanku Fauziah (HTF) serta dilaporkan stabil.

“Saya dimaklumkan seorang mangsa yang berusia 16 tahun didapati mempunyai kesan luka lama pada kedua belah tangannya, namun masih menantikan laporan dua beradik itu,” katanya, lapor Sinar Harian.

Sehubungan itu, beliau memaklumkan, pihaknya telah menahan seorang wanita dipercayai ibu mereka berusia 46 tahun dan seorang lelaki berusia 31 tahun untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Menurut Yusharifuddin, kedua-duanya direman selama tujuh hari bermula hari ini sehingga 31 Mac depan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here