NAIB Ketua Srikandi Bersatu, Datuk Mas Ermieyati Samsudin menggesa kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) tidak memansuhkan Skim Rumah Pertamaku yang masih diperlukan golongan muda.

Ahli Parlimen Masjid Tanah, Melaka itu berkata golongan muda yang baharu mendirikan rumah tangga dengan pendapatan yang terhad akan terkesan untuk membeli rumah pertama sekiranya skim berkenaan dimansuhkan.

“Saya mendapat berita program SRP yang bermula sejak tahun 2011 khabarnya akan dimansuhkan bermula pada 1 April depan. Ia akan memberi kesan golongan muda yang ingin memiliki rumah.

“Saya mengambil contoh sewaktu membeli rumah kali pertama, untuk menyediakan deposit amat sukar memandangkan ketika itu baru bekerja dan mendirikan rumah tangga,” katanya.

22 Mac lalu, media melaporkan skim yang mula diperkenalkan pada 2011 akan dimansuhkan, sekali gus tiada lagi kaedah untuk pembeli rumah pertama memiliki rumah tanpa perlu membayar wang pendahuluan.

Ini bermakna, pembeli rumah pertama selepas ini perlu menyediakan deposit 10 peratus daripada harga hartanah yang ingin dibeli sama seperti pembeli yang lain.

Cagamas Bhd, perbadanan yang bertanggungjawab menguruskan skim berkenaan, menasihatkan pemohon yang berminat untuk mengemukakan permohonan pinjaman atau pembiayaan perumahan di bawah SRP selewat-lewatnya pada 31 Mac ini.

“Cagamas ingin memaklumkan bahawa SRP akan dimansuhkan pada 1 April 2023. Sila kunjungi mana-mana cawangan bank yang mengambil bahagian atau hubungi kami di talian 03-2262 1800 untuk maklumat lanjut,” katanya menerusi satu notis ringkas di laman web perbadanan gadai janji nasional itu.

Mengulas lanjut Mas Ermieyati berkata, walaupun pembeli perlu menyediakan 10 peratus nilai deposit, bagi golongan anak muda dan ibu muda mereka sangat terkesan.

“Saya harap kerajaan dapat mempertimbangkan semula keputusan tersebut supaya menarik semula pembatalan SRP,” katanya lapor Harakah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here