SEORANG hakim di Amerika Syarikat semalam memerintahkan bekas pegawai bank Goldman Sachs Roger Ng melucut hak ASD35.1 juta, selepas menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun terhadapnya kerana membantu menyeleweng berbilion dolar daripada 1MDB.

Hakim daerah Amerika Syarikat, Margo Brodie menolak hujah Ng bahawa dia tidak lagi memiliki wang selepas kehilangan berpuluh juta dolar hasil daripada jenayahnya terhadap Malaysia.

Peguam Ng, Marc Agnifilo berkata, anak guamnya, bekas ketua pelaburan perbankan Goldman di Malaysia, telah kehabisan sebahagian besar asetnya.

Bagaimanapun Brodie berkata, rampasan ASD35.1 juta itu tidak berlebihan mengikut perlembagaan.

Beliau juga berkata walaupun Ng kurang bersalah berbanding orang lain, “dia memainkan peranan dalam salah satu jenayah kewangan terbesar sepanjang masa”, satu skim yang menyebabkan “kemudaratan tidak ketara kepada keyakinan orang ramai terhadap demokrasi dan kerajaan”.

Agnifilo tidak memberi maklum balas segera terhadap permintaan untuk ulasan, lapor FMT.

Brodie menjatuhkan hukuman penjara Ng pada 9 Mac, 11 bulan selepas juri mendapati dia bersalah kerana membantu bekas ketuanya Tim Leissner menggelapkan wang daripada 1MDB, ‘mencuci’ hasil, dan merasuah pegawai kerajaan untuk mendapatkan perniagaan.

Low Taek Jho, atau Jho Low, seorang ahli perniagaan Malaysia dan disyaki dalang skim itu, turut didakwa tetapi masih bebas.

Leissner berdepan hukuman pada 6 September. Goldman membuat keputusan dengan pihak berkuasa pada Oktober 2020, bersetuju membayar ASD2.9 bilion dan meminta unit di Malaysia mengaku bersalah atas pertuduhan rasuah.

Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas disabitkan di mahkamah Malaysia kerana menerima RM42 juta daripada bekas unit 1MDB, SRC International. Najib secara konsisten menafikan salah laku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here