SEORANG lelaki warga emas mendakwa diserang pasukan penguatkuasa Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) ketika operasi menangkap anjing liar akan disiasat kerana menghalang penjawat awam melakukan tugas.

Ketua Polis Petaling Jaya Fakhrudin Abdul Hamid, berkata hasil siasatan mendapati lelaki berkenaan cuba melindungi anjing liar dengan memasukkan binatang itu ke dalam premisnya dalam kejadian di Taman Kanagapuram, Petaling Jaya, pada Rabu.

“Penguatkuasa cuba menghalang lelaki itu daripada menutup pintu premis, namun pasukan operasi gagal melaksanakan tugas kerana dihalang.

“Terjadi pergelutan antara pasukan penangkap anjing dengan lelaki tersebut sehingga menyebabkan lelaki itu terkena batang rod menangkap anjing,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Fakhrudin berkata, operasi tangkapan anjing liar dijalankan susulan aduan orang ramai diterima MBPJ.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan dan Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang tugas penjawat awam,” katanya, lapor FMT.

Semalam, MBPJ memberi jaminan tidak akan melindungi kakitangannya jika terbukti bersalah dalam insiden ‘menyerang’ seorang warga emas ketika operasi menangkap anjing liar.

Pihak berkuasa tempatan itu, berkata kes itu sedang disiasat jawatankuasa siasatan dalaman.

“MBPJ menegaskan tidak akan berkompromi serta melindungi mana-mana kakitangan, seandainya benar dan terbukti (individu itu) telah melakukan kesalahan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here