CUBAAN 10 pendatang tanpa izin (PATI) warga Indonesia untuk menyusup masuk melalui perairan negara, gagal apabila ditahan Trup Pengawasan Rejimen Kedua Kor Armor Diraja (2 KAD), kelmarin.

Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia dalam kenyataan, memaklumkan warga asing terdiri daripada lapan lelaki dan dua wanita itu berusia antara 12 sehingga 43 tahun itu ditahan menerusi Op Merpati I pada pukul 11.50 malam.

“Operasi berkenaan dijalankan di kawasan Tanggungjawab Operasi (KTJ) Briged Ketujuh Infantri Malaysia (7 Briged).

“Trup pengawasan 2 KAD yang dipertanggungjawabkan melaksanakan Op Merpati I bermula 19 Mac lalu hingga 19 Mei depan berjaya menghidu kehadiran PATI terbabit melalui Radar Gempita 8X8,” katanya dalam kenyataan hari ini, lapor BH Online.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan hanya seorang daripada mereka memiliki dokumen perjalanan yang sah dan kesemua tahanan kemudian dibawa ke Balai Polis Bayu Damai, Kota Tinggi untuk proses dokumentasi.

Menurut kenyataan itu, menerusi operasi itu wang tunai berjumlah RM16,594.20 dan 14 unit telefon bimbit pelbagai jenama turut dirampas.

Kesemua 10 PATI itu ujarnya, diserahkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia Johor Bahru pada pukul 11 pagi.

“Ketumbukan 3 Divisyen akan terus komited memperkasa kawalan keselamatan di sempadan negara melalui pemantauan serta penguatkuasaan bagi memastikan jenayah rentas sempadan dapat dikekang demi kedaulatan negara,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here