POLIS menahan seorang guru sambilan di sebuat pusat tuisyen di Jalan Merdeka Ampang, Kampung Baru Ampang, selepas dipercayai mencuri lima mesin projektor bernilai RM13,000 milik majikannya selepas berang gajinya tidak dibayar.

Tindakan lelaki berusia 35 tahun itu bagaimanapun mengundang padah apabila dia ditahan di perkarangan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya semalam.

Kecurian projektor itu dilaporkan pekerja pusat tuisyen itu kepada pengetua mereka pada pukul 10 pagi kelmarin dan mengesyaki suspek yang melakukannya.

Malah perbuatan suspek mencuri barangan terbabit turut disedari beberapa pelajar yang ketika itu berada di dalam kelas.

Memetik laporan Harian Metro, suspek yang baru sebulan mengajar di pusat tuisyen itu mendakwa tidak menerima bayaran gaji hampir RM3,000 menyebabkan dia bertindak melakukan perbuatan itu.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata, bertindak atas maklumat kes curi projektor di Jalan Merdeka Ampang, Kampung Baru Ampang, di sini sepasukan Polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya menahan suspek semalam.

Menurutnya, turut dirampas barang-barang kes yang dicuri suspek.

“Semakan rekod jenayah lampau mendapati suspek tidak mempunyai rekod jenayah.

“Siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here