PINDAAn kepada undang-undang berkaitan jenayah seksual terhadap kanak-kanak akan merangkumi peruntukan mengharamkan penstriman langsung aktiviti seksual.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, kerajaan akan membentangkan satu rang undang-undang (RUU) di Dewan Rakyat.

Tujuannya kata Ahli Parlimen Pengerang itu, bagi meminda Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017 dan Akta Keterangan Saksi Kanak-Kanak 2007 pada 27 Mac ini.

RUU itu antara lain bertujuan mengharamkan tindakan ‘terlibat secara langsung, menganjur, mempromosi, mengarah mangsa atau menerima wang’ berhubung penstriman langsung aktiviti seksual membabitkan kanak-kanak.

“Cadangan hukuman untuk kesalahan itu adalah penjara 20 tahun atau denda RM50,000,” katanya dalam sidang media di Parlimen, hari ini, lapor FMT.

Azalina berkata, individu terlibat dalam peras ugut seksual kanak-kanak juga satu kesalahan di bawah undang-undang itu dengan cadangan hukuman adalah 10 tahun penjara.

Katanya, istilah pornografi kanak-kanak dalam Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak akan dipinda kepada bahan penganiayaan seksual kanak-kanak untuk meluaskan definisinya.

Pindaan lain terhadap akta itu termasuk menggubal peruntukan yang membenarkan keterangan diambil daripada kanak-kanak daripada kontak kali pertama, seperti di balai polis dan hospital, bagi mengelakkan mereka memberi keterangan beberapa kali.

Pembaharuan undang-undang itu termasuk peruntukan mengenai prosiding khas mesra kanak-kanak, contohnya memberi kuasa kepada hakim untuk mengawal bentuk soalan daripada peguam dan pilihan pendengaran secara rakaman video supaya kanak-kanak tidak perlu hadir ke mahkamah.

Mahkamah juga akan diberi kuasa untuk mengarahkan penjenayah membayar pampasan kepada mangsa untuk kos berkaitan perkhidmatan kaunseling, rawatan dan pemulihan.

Fasa dua pembaharuan undang-undang berhubung jenayah seksual terhadap kanak-kanak akan merangkumi libat urus dengan Majlis Peguam berkaitan pindaan Akta Keterangan 1950 membabitkan keperluan undang-undang untuk bukti menyokong.

Pindaan Akta Keterangan itu dijangka dibentangkan dalam sidang Parlimen pada Mei atau Jun nanti.

Turut hadir dalam sidang media hari ini adalah Pesuruhjaya Kanak-kanak Suhakam, Farah Nini Dusuki, Ketua Perlindungan Kanak-kanak Unicef Malaysia, Saskia Blume dan pakar perlindungan kanak-kanak Unicef, S. Selvi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here