JABATAN Peguam Negara (AGC) tidak mengetahui sekiranya bekas Pegawai Eksekutif Astro, Rohana Rozhan telah memulangkan wang AS$10 juta yang dikaitkan dengan 1MDB.

Rohana ialah bekas teman wanita kepada bekas jurubank Goldman Sachs, Tim Leissner yang terlibat dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Perkara itu dinyatakan dalam jawapan bertulis di parlimen oleh Menteri Undang-undang dan Reformasi Institusi, Datuk Seri Azalina Othman bagi menjawab soalan Lim Lip Eng (PH-Kepong)

Terdahulu, Lip Eng bertanya kepada Perdana Menteri apakah Rohana telah memulangkan wang tunai berjumlah AS$10 juta itu.

Beliau juga meminta Perdana Menteri menyatakan berapa banyak aset 1MDB yang telah dikembalikan kepada kerajaan dan berapa hutang 1MDB yang masih perlu dibayar kerajaan.

“Jabatan peguam negara tiada pengetahuan berkenaan perkara ini. Terima kasih,” kata Azalina bagi pihak Perdana Menteri, lapor Malaysiakini.

Februari tahun lalu, Leissner memberitahu mahkamah Amerika Syarikat (AS) bahawa dia mempunyai hubungan sulit dengan tiga wanita Malaysia, termasuk Rohana.

Pada satu ketika, Leissner membelanjakan AS$10 juta untuk membeli sebuah rumah di London untuk Rohana selepas wanita itu kecewa kerana dia memutuskan hubungan mereka selama 10 tahun untuk berkahwin dengan model AS, Kimora Lee Simmons pada 2013.

Dalam keterangannya Leissner berkata dia membeli rumah itu kerana Rohana mengancam untuk mendedahkan penglibatannya dalam 1MDB.

Susulan itu media tempatan melaporkan Rohana bersetuju memulangkan aset AS$10 juta itu, tetapi tiada pengesahan rasmi daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), yang pada masa itu telah pun menemu bualnya.

Pada Mac tahun lepas, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki berkata, Rohana disiasat di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (Amla) dan harta Rohana di London serta aset lain dibekukan.

Pada 13 Mac lalu, Parlimen diberitahu baki hutang 1MDB ialah sebanyak RM9.7 bilion manakala RM41.6 bilion aset 1MDB telah diperoleh semula.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here