DANA asing terus meninggalkan Bursa Malaysia untuk minggu ketiga berturut-turut dengan jualan bersih asing berjumlah RM536 juta dicatatkan pada minggu lalu, demikian kata MIDF Research.

Namun, firma penyelidikan itu berkata, jumlah jualan asing itu lebih rendah sebanyak 3.8 peratus berbanding RM556.9 juta pada minggu sebelumnya.

Katanya, dana asing menjadi penjual bersih setiap hari sepanjang minggu lalu, dengan jumlah jualan bersih tertinggi dicatatkan pada Selasa sejumlah RM251.3 juta, diikuti RM99.7 juta pada Khamis dan RM90.3 juta pada Jumaat.

“Sentimen kekal lemah berikutan cabaran yang dihadapi dalam sektor perbankan Amerika Syarikat (AS).

“Pelabur asing menjadi penjual bersih untuk 13 hari dagangan sejak 1 Mac. Mereka mencatatkan jualan bersih RM1.78 bilion setakat ini bagi tahun ini.

“Daripada 11 minggu setakat tahun ini, mereka menjadi penjual bersih untuk lapan minggu,” katanya.

Mengulas lanjut, MIDF Research berkata, sektor yang menyaksikan aliran masuk asing bersih ialah pembinaan (RM67.9 juta), teknologi (RM13.2 juta) dan pengangkutan dan logistik (RM7.8 juta).

Ia berkata, sektor yang menyaksikan pengaliran keluar asing bersih pula ialah perkhidmatan kewangan (RM359.5 juta), produk dan perkhidmatan perindustrian (RM90.3 juta) dan produk pengguna dan perkhidmatan (RM63.5 juta).

Sementara itu, MIDF Research berkata, institusi tempatan terus menyokong ekuiti domestik, dengan belian bersih bagi tiga minggu berturut-turut sebanyak RM565.7 juta.

Angka itu adalah jumlah mingguan tertinggi bagi 2023 dan tertinggi sejak minggu berakhir 9 Disember 2022.

Institusi tempatan adalah pembeli bersih setiap hari, paling tinggi dilihat pada Jumaat sebanyak RM187.7 juta dan mereka juga telah menjadi pembeli bersih setiap hari sejak 1 Mac.

Pembelian bersih dalam ekuiti sebanyak RM1.76 bilion ekuiti dicatatkan membabitkan institusi tempatan, sementara peruncit tempatan menjadi penjual bersih pada kadar RM29.7 juta minggu lalu selepas belian bersih tiga minggu berturut-turut.

Penjualan bersih setiap hari dicatatkan peruncit tempatan, kecuali pada Selasa apabila mereka membeli RM113.2 juta.

Jumlah jualan bersih tertinggi oleh peruncit tempatan adalah pada Jumaat sebanyak RM97.5 juta.

“Setakat ini, mereka membeli bersih RM14.8 juta ekuiti, dengan enam daripada 11 minggu belian bersih.

“Dari segi penyertaan, terdapat peningkatan dalam purata jumlah dagangan harian (ADTV) dalam kalangan peruncit tempatan sebanyak 18.4 peratus, institusi tempatan sebanyak 40.4 peratus dan pelabur asing sebanyak 51.0 peratus,” katanya lapor BH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here