TUN Dr. Mahathir Mohamad mengecam kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana bersikap diktator selepas program Proklamasi Melayu menampilkan beliau yang dijadual hari ini dibatalkan.

Bekas Perdana Menteri itu mengkritik kerajaan kerana tidak membenarkan program itu berlangsung sambil berkata, orang Melayu ada hak untuk berkumpul dan suara mereka didengari.

“Ini adalah kerajaan diktator kerana tidak benarkan orang ramai meluahkan rasa tidak puas hati atau mengkritik kerajaan.

“Tetapi ketika mereka menjadi pembangkang, mereka setiap minggu mengadakan demonstrasi,” katanya dalam satu sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Kata Dr Mahathir, beliau mungkin pernah digelar sebagai diktator ketika pemerintahannya, tetapi beliau berundur sebagai Perdana Menteri atas kerelaan sendiri.

“Diktator mana yang hendak letak jawatan?,” soalnya yang merujuk apabila beliau meletak jawatan pada 2003 dan sekali lagi pada 2020.

Semalam, penganjur dilapor memutuskan untuk menangguhkan acara itu selepas dua lokasi yang ditempah membatalkan tempahan itu.

Kira-kira 300 peserta dijangka menghadiri acara tersebut.

Dr. Mahathir juga mempersoalkan mengapa kerajaan ketika ini sangat takutkan orang Melayu sehingga tidak membenarkan mereka berkumpul.

Ujarnya, orang Melayu ketika pemerintahan penjajah British dahulu diberi lebih hak untuk bersuara, berkumpul dan membentuk parti politik.

“Kerajaan sekarang diketuai Melayu tetapi mahu mendiamkan Melayu,” katanya yang merujuk kepada Anwar, lapor FMT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here