BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mempersoalkan dari mana sumber kewangan UMNO selepas parti itu dilihat berbelanja besar dalam kempen Pilihan Raya Umum ke-15.

“UMNO belanja cukup banyak duit dalam PRU lepas. Kita lihat begitu banyak bendera dan sepanduk, ini perlukan perbelanjaan yang banyak.

“Dari mana datangnya duit begitu banyak ini jika tidak secara rasuah,” katanya dalam satu sidang media hari ini.

Mahathir memuji kerajaan perpaduan kerana tegas memerangi rasuah tetapi pada masa yang sama beliau terkilan kerana mereka yang didakwa di mahkamah adalah dari parti pembangkang.

“Kita terkilan sedikit, sambil nak lawan rasuah tetapi yang dituduh, yang disiasat hanya mereka daripada parti lawan,” katanya memetik laporan FMT.

Baru-baru ini, Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin didakwa dengan tiga tuduhan meminta rasuah berjumlah RM232.5 juta dan tiga tuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM200 juta.

Sebelum ini, bekas Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Wan Saiful Wan Jan meminta dibicarakan atas tuduhan menerima rasuah hampir RM7 juta berkait inisiatif Jana Wibawa.

Timbalan Ketua Bersatu Segambut, Adam Radlan Adam Muhammad juga didakwa dengan lima tuduhan meminta dan menerima rasuah berkait dengan Jana Wibawa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here