HASRAT Datuk Lokman Noor Adam merebut jawatan Ketua UMNO Bahagian Sri Gading tidak kesampaian apabila tewas kepada pesaingnya dalam pemilihan UMNO hari ini.

Lapor Berita Harian, Lokman yang kembali menyertai UMNO selepas dipecat tiga tahun lalu turut bertanding bagi jawatan ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT), tewas kepada saingannya, Datuk Lassim Burhan.

Difahamkan, Lassim berjaya memperoleh 333 undi, manakala Lokman hanya memperoleh 169 undi perwakilan, sekali gus gagal dalam usaha merebut jawatan Ketua UMNO Bahagian Sri Gading.

Pada pemilihan kali ini, penyandang jawatan Ketua UMNO Bahagian Sri Gading, Datuk Ali Sheikh Ahmad, memutuskan untuk tidak mempertahankan jawatan itu yang dimenanginya pada 2018, akibat masalah kesihatan.

Ini adalah percubaan kedua Lokman untuk masuk ke dalam barisan kepimpinan UMNO Bahagian Sri Gading, selepas pernah bertanding merebut jawatan Naib Ketua Bahagian pada 2018, namun tewas ketika itu.

Bagaimanapun, beliau berjaya mempertahankan jawatan Ketua UMNO Cawangan Bandar Sri Gading dalam pemilihan kali ini.

Sementara itu, keputusan semasa pemilihan bagi jawatan MKT UMNO menyaksikan Lokman berada di kedudukan ke-26 daripada 95 calon, selepas hanya meraih empat undi setakat ini.

Hanya 25 calon yang mendapat undi terbanyak akan mengisi jawatan MKT UMNO.

Pada 7 Februari 2020, Lokman yang ketika itu memegang jawatan Ahli MKT UMNO dilaporkan dipecat daripada UMNO selepas disiasat atas dakwaan melanggar disiplin parti.

Bagaimanapun, mesyuarat MKT UMNO pada 16 Februari lalu memutuskan untuk membatalkan pemecatan Lukman, sekali gus beliau kembali menyertai UMNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here