Oleh BADLISHAH MAT

PEMIMPIN veteran UMNO Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah yang juga bekas Menteri Besar Kedah kembali dipilih sebagai Ketua UMNO Bahagian Alor Setar mengalahkan calon jauh lebih muda pada pemilihan parti itu hari ini.

Ahmad Bashah, 73, meraih 306 undi daripada perwakilan bahagian itu berbanding 141 undi yang diterima lawannya, Zambri Mat, 44.

Zambri sebelum ini merupakan Pemangku Ketua UMNO Bahagian Alor Setar menggantikan Datuk Mohd. Yusof Ismail yang digantung parti itu selama enam tahun.

Sementara itu, keputusan tidak rasmi menyaksikan anak bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak iaitu Datuk Mohd. Nazifuddin pula menang bagi jawatan Ketua UMNO Bahagian Langkawi.

Mohd. Nazifuddin yang baru berusia 39 tahun menjadi ketua bahagian termuda di Kedah setelah mengalahkan Pemangku Ketua UMNO Bahagian Langkawi, Nor Saidi Nanyan.

Dalam pada itu, bekas Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Johari Baharum yang pernah menyandang Ketua UMNO Bahagian Kubang Pasu gagal dalam percubaannya untuk kembali menduduki jawatan itu.

Beliau ditewaskan oleh Datuk Aminuddin Omar yang merupakan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kubang Pasu dalam penggal sebelum ini.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Seri Jamil Khir Baharom pula tidak berdepan masalah mempertahankan jawatan sebagai Ketua UMNO Bahagian Jerai dalam saingan empat penjuru di bahagian itu menerusi keputusan tidak rasmi yang diperolehi.

Sementara itu, antara yang dipercayai turut mengekalkan jawatan ketua bahagian ialau Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (Baling); Datuk Muhar Hussain (Kulim Bandar Baharu); Datuk Suraya Yaacob (Pendang) dan Datuk Syed Ali Syed Rastan (Pokok Sena).

Bagi Bahagian Kuala Kedah pula, Naib Ketua UMNO bahagian itu, Datuk Abdul Muthalib Harun berjaya menewaskan Dr. Zaki Zamani Abd. Rashid serta dua calon lain.

Manakala calon Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid sudah diumumkan menang tanpa bertanding di Bahagian Padang Terap, sebelum ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here