PENGERUSI Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Tan Sri Zainal Rahim Seman berkata, sebanyak 51 orang penjawat awam dibuang kerja kerana masalah tertib dan kelakuan, tahun lalu.

Menurut beliau, 18 penjawat awam terbabit dibuang kerja kerana tidak hadir bertugas, 20 individu kerana isu tatakelakuan, antaranya terbabit dengan dadah, manakala 13 individu lagi disebabkan sabitan mahkamah.

Katanya, selain itu 97 kakitangan pula ditamatkan perkhidmatan kerana gagal disahkan dalam tempoh percubaan.

“Bagi 2021 pula, seramai 83 penjawat awam dibuang kerja, dengan 48 daripada tidak hadir bertugas, 26 membabitkan isu tatakelakuan dan sembilan lagi kerana sabitan mahkamah,” katanya, lapor Berita Harian.

Zainal Rahim berkata, terdapat lima lembaga tatatertib, antaranya yang dipengerusikan oleh beliau dan Ketua Setiausaha Negara (KSN).

Beliau menegaskan, SPA sentiasa mematuhi Peraturan Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 395/1993 bagi memastikan anggota perkhidmatan awam melaksanakan tanggungjawab berasaskan kepada peraturan dan pekeliling yang ditetapkan.

Sementara itu, Zainal Rahim berkata, SPA akan cuba meluluskan 100 peratus permohonan pertukaran perkhidmatan dalam keadaan tertentu yang dibuat pegawai kerajaan.

Katanya, permohonan itu akan diluluskan bagi mengelakkan timbul isu lain seperti kemurungan dan pengurangan produktiviti kerja atau tidak hadir bertugas dalam kalangan penjawat awam yang tidak dapat bertukar.

“Macam ada yang isteri bekerja di suatu negeri, suami berkhidmat di jabatan Persekutuan. Kita tak pernah mengecewakan, kita luluskan pertukaran kerana tidak mahu mengakibatkan perkara lain seperti malas bekerja, tidak hadir bertugas dan kemurungan,” katanya.

Beliau berkata, sepanjang tempoh lima tahun iaitu sejak 2017 hingga tahun lalu, SPA sudah meluluskan 315 pertukaran perkhidmatan penjawat awam, termasuk 56 pertukaran tahun lalu, yang dibuat atas permohonan pegawai atau jabatan.

Pertukaran di bawah bidang kuasa SPA, membabitkan pertukaran ketua perkhidmatan dalam perkhidmatan awam am Persekutuan dan daripada perkhidmatan awam negeri di bawah bidang kuasa suruhanjaya ke perkhidmatan awam am Persekutuan.

Pertukaran biasa dalam perkhidmatan daripada satu kementerian kepada kementerian lain itu adalah di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) atau kementerian.

Selain itu, Zainal Rahim berkata, sepanjang tahun lalu, sebanyak 15,096 pengesahan lantikan dibuat suruhanjaya itu, selain 13,300 pengesahan dalam perkhidmatan.

Beliau berkata, pengambilan pegawai tadbir dan diplomatik juga tidak dibuat pada tahun ini, sama seperti tahun lalu.

Pengambilan terakhir pegawai tadbir dan diplomatik dibuat pada 2021, dengan pembaharuan dari aspek penilaian dan temu duga secara dalam talian di SPA atau temu duga dari lokasi calon berada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here