PERIKATAN Nasional (PN) akan terus memperjuangkan supaya pencarum Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) dapat mengeluarkan simpanan mereka bagi menampung kos sara hidup yang dihadapi sekarang.

Menurut Ahli Parlimen PN Tasek Gelugor, Datuk Wan Saiful Wan Jan, beliau telah menerima memorandum daripada pencarum berhubung pengeluaran KWSP bersasar.

Malah katanya, beliau turut memberi jaminan akan terus membawa perkara itu sehingga kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) membenarkan pengeluaran berkenaan.

Pada masa sama beliau berkata, adalah tidak masuk akal apabila kerajaan merancang mencagarkan wang KWSP kepada bank bagi membolehkan pencarum meminjam daripada bank.

“Dia nak bawa keluar duit dia… tapi kerajaan suruh pinjam daripada bank yang hanya akan menguntungkan bank. Jadi saya terima memorandum daripada pencarum dan insya-Allah kita akan terus perjuangkan supaya dana KWSP boleh dikeluarkan secara bersasar.

“Dan juga kita harap kerajaan akan dengarlah rintihan daripada rakyat. Hari ni saya jumpa satu kumpulan pencarum KWSP yang hantar kat saya ni memorandum bantahan rakyat terhadap cadangan kerajaan untuk mencagarkan wang simpanan KWSP pencarum kepada pihak bank.

“Saya sebenarnya memang rasa tak logik untuk guna akaun KWSP… dana dalam KWSP untuk dicagarkan kepada bank,” katanya, lapor Agenda Daily.

Pada 9 Mac lalu, Perdana Menteri kerajaan PH-BN, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu Dewan Rakyat bahawa kerajaan akan memperkenalkan kaedah yang membolehkan pencarum KWSP menggunakan wang caruman di agensi itu sebagai cagaran kepada bank bagi tujuan pembiayaan kewangan.

Menurut Anwar kaedah itu boleh ditawarkan kepada mana-mana pencarum KWSP yang ‘terdesak’ untuk mendapatkan pinjaman kewangan dengan cagaran daripada agensi terbabit.

Bagaimanapun, pelbagai pihak terutama pertubuhan yang mewakili pencarum mengecam rancangan itu yang mereka sifatkan sebagai ‘gali lubang tutup lubang’ dan tidak mampu menyelesaikan masalah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here