SEORANG Ahli Parlimen PH menggesa kerajaan membelanjakan wang perolehan dengan membeli barangan buatan Malaysia bagi merancakkan aliran tunai dalam negara.

Menurut Cha Kee Chin (PH-Rasah), kerajaan perlu mengambil iktibar dengan tindakan kerajaan sebelum ini yang mencetak baju Keluarga Malaysia di Bangladesh.

“Kempen beli barangan buatan Malaysia (diwujudkan) pertama kerana patriotik, kedua menghalang aliran tunai, supaya wang itu ada dalam negara kita.

“Saya nak kerajaan Madani hari ini ambil iktibar di mana kerajaan Keluarga Malaysia sebelum itu, yang mana baju-T Keluarga Malaysia yang diberikan kepada Ahli Parlimen adalah ‘made in’ (buatan) Bangladesh.

“Kita tak boleh ulangi kesilapan sebelum ini,” katanya, lapor Free Malaysia Today.

Beliau menyatakannya ketika membahaskan Belanjawan 2023 peringkat jawatankuasa, hari ini.

Konsep Keluarga Malaysia diperkenalkan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika menjadi perdana menteri sebelum ini.

Pada sidang Parlimen November 2021, Cha pernah membangkitkan kekecewaan apabila kerajaan membeli baju-T untuk mempromosikan konsep Keluarga Malaysia buatan Bangladesh.

Beliau tidak menentang mana-mana negara termasuk Bangladesh, tetapi produk itu sepatutnya dihasilkan penduduk tempatan untuk meningkatkan ekonomi mereka pada masa sukar ini.

Sementara itu, Cha turut mempersoalkan mengapa peruntukan bagi kempen beli barangan buatan Malaysia dikurangkan dari RM20 juta kepada RM10 juta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here