SEORANG ahli Parlimen pembangkang mencadangkan kerajaan menaikkan kadar pencen pesara syarikat berkaitan kerajaan (GLC) tidak kurang daripada RM500 sebulan.

Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun) berkata, ada dalam kalangan pesara GLC seperti Tenaga Nasional Berhad (TNB), Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Telekom Malaysia Berhad dan Pos Malaysia hanya menerima pencen kurang RM200 sebulan.

“Saya ingin merujuk isu berkait kadar pencen rendah pesara agensi kerajaan yang diswastakan pada tahun 80-an dan 90-an. Pesara syarikat GLC seperti TNB, Telekom, Pos, KTMB dan lain-lain menerima bayaran pencen rendah.

“Ramai dalam kalangan mereka hanya menerima jumlah pencen amat sedikit iaitu bawah RM200 sebulan. Saya pohon kerajaan pertimbangkan untuk menambah kadar bayaran pencen bulanan mereka kepada sekurangnya RM500 sebulan,” katanya ketika membahaskan Belanjawan 2023 peringkat jawatankuasa di Dewan Rakyat, lapor Free Malaysia Today.

Hassan berkata, ada pesara GLC terpaksa bergantung kepada sumber pendapatan lain untuk meneruskan kehidupan kerana bayaran pencen diterima tidak mencukupi untuk menyara keluarga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here