Oleh BADLISHAH MAT

SEORANG kanak-kanak lelaki berusia empat tahun ditemukan lemas, manakala abangnya masih hilang dalam kejadian di lombong sebuah kuari pasir di Kampung Permatang Kedundung, Pinang Tunggal di Tikam Batu, Sungai Petani, petang semalam.

Mangsa, Mamod Shukur Belal Hussain yang berbangsa Rohingya ditemukan pada pukul 8.50 pagi ini oleh penduduk sebelum memaklumkan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) yang turut serta dalam operasi mencari dan menyelamat sejak malam tadi.

Mangsa ditemukan terapung kira-kira 400 meter daripada tempat dia dan abangnya, Muhammad Nazeri, 6, dipercayai mandi dan bermain sebelum itu.

Menurut Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Zaidy Che Hassan, pihaknya menerima laporan kejadian pada pukul 9 malam sebelum menggerakkan anggota ke lokasi.

“Dengan bantuan daripada JBPM dan Angkatan Pertahanan Awam (APM) Kuala Muda, kita memulakan gerakan mencari dan menyelamat malam tadi namun gagal mengesan mangsa.

“Mangsa telah dibawa untuk proses bedah siasat di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), manakala operasi mencari masih diteruskan untuk mengesan abangnya,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here