AHLI Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, Bersatu sebulat suara mahu Tan Sri Muhyiddin Yassin kekal sebagai presiden parti itu.

“Setakat ini kita sebulat suara menyatakan bahawa kita mahu Muhyiddin kekal sebagai presiden dan saya kena sebut bahawa (kedudukan presiden) berbeza dengan kedudukan saya.

“Saya adalah ketua penerangan yang dilantik, jadi, apabila dilantik maka saya rasa saya ada tanggungjawab untuk melepaskan tanggungjawab tersebut.

“Tapi, Muhyiddin adalah pemimpin yang dipilih oleh ahli dan ahli menuntut supaya Muhyiddin kekal sebagai presiden,” katanya kepada pemberita selepas Perhimpunan Agung Tahunan Armada Bersatu, di Kuala Lumpur, hari ini, lapor MalaysiaKini.

Beliau mengulas jika Muhyiddin perlu melepaskan jawatannya seperti mana yang dilakukan bekas ketua penerangan Bersatu itu.

Muhyiddin semalam meminta dibicarakan atas empat pertuduhan salah guna kuasa dan dua pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM232.5 juta.

Ahli Parlimen Pagoh itu juga berdepan hukuman penjara 20 tahun dan denda lima kali ganda jumlah suapan terbabit atau RM10,000 yang mana lebih tinggi bagi pertuduhan salah guna kuasa.

Beliau juga berkata, akan mematuhi keputusan majlis tertinggi Bersatu berhubung kedudukannya sebagai presiden.

MPT Bersatu juga akan mengadakan perbincangan berhubung perkara itu petang ini di Taman Melewar, Gombak.

Sementara itu, usul mengenainya akan dikemukakan esok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here