DATUK Seri Hamzah Zainudin berkata banyak perkara boleh dipersoalkan ahli berhubung pengecualian kepada UMNO  berhubung dua jawatan tertinggi parti itu tidak dipertandingkan dalam pemilihan akan datang.

Katanya yang juga bekas Menteri Dalam Negeri, bagaimanapun terpulang kepada ahli untuk mempersoalkan tindakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang memberi pengecualian kepada UMNO itu.

“Jadi, rakyat terutama ahli UMNO kena sedar bahawa ada banyak perkara yang sepatutnya dipersoalkan dan terpulang kepada ahli parti. Kalau boleh dipersoalkan…bagaimana dipersoalkan. Bagaimana caranya mereka ambil,” katanya lapor FMT.

Dalam pada itu, Hamzah yang juga Setiausaha Agung Bersatu turut mempersoalkan tindakan Saifuddin yang menggunakan kuasa budi bicaranya dalam kes berkenaan.

Hamzah berkata, sepatutnya kuasa menteri digunakan selepas UMNO diharamkan, tetapi Saifuddin mendahuluinya.

“Sepatutnya kalau parti itu diharamkan barulah ada kuasa. Sebelum ada apa-apa nak pre-empt (mendahului) apa maknanya. Memang betullah dia rasa sepatutnya Umno diharamkan, itu persoalan yang ada dalam kalangan rakyat,” katanya.

Ahli Parlimen Larut itu antara pemimpin Bersatu yang turut hadir memberi sokongan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here